18.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anne).
Máte tvrdé avokádo a nechcete dlho čakať, kým dozreje? Našťastie na to existuje šikovné riešenie, vďaka ktorému môžete proces dozrievania avokáda urýchliť a vychutnať si jeho krémovú konzistenciu oveľa rýchlejšie. Prečítajte si jednoduchý spôsob prípravy avokáda na konzumáciu.

Foto: shutterstock.com/Anne
Avokádo je mimoriadne zdravé ovocie, ktoré sa často používa na prípravu guacamole, ale aj do šalátov alebo na sendviče. Na to však musí byť avokádo dostatočne mäkké a zrelé. Nanešťastie sa často stáva, že po návrate z obchodu je tvrdé ako skala. Dá sa s tým niečo urobiť, aby ste nemuseli čakať ďalších niekoľko dní, kým ovocie dosiahne ideálnu konzistenciu? Ukázalo sa, že áno, a to triviálnym spôsobom.
Čo sa dá urobiť, aby avokádo dozrelo rýchlejšie? Hodí sa papierové vrecko
- Zrelé avokádo by malo byť mierne mäkké a pružné, keď ho jemne stlačíte prstom.
- Okrem toho by jeho chvost mal byť žltý, aby ste vedeli, že avokádo je pripravené na konzumáciu.
Bohužiaľ, nezrelé avokádo je rovnakým sklamaním ako to pokazené. Preto je dobré vedieť, ako urýchliť dozrievanie avokáda, aby ste sa vyhli sklamaniu a mohli ho rýchlo použiť.
- Jedným z najčastejšie odporúčaných spôsobov rýchleho dozrievania avokáda je umiestniť ho do papierového vrecka spolu s jablkom alebo dokonca banánom. Po uzavretí vrecúška sa vytvorí útulné prostredie, ktoré podporí rýchlejšie dozrievanie avokáda.
Je to spôsobené tým, že jablká a banány vylučujú etylén, plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie ovocia.
- Uzavreté vrecko ho zachytí vo vnútri, čím sa nahromadí na jednom mieste a urýchli dozrievanie avokáda.
- Umiestnenie vrecka na teplé a slnečné miesto navyše zabezpečí, že avokádo bude pripravené na konzumáciu už po jednom alebo dvoch dňoch.
Potrebujete už zrelé avokádo? Použite rúru
Niekedy však potrebujete kúpené avokádo hneď, takže nie je čas čakať ani deň.
V takejto situácii sa oplatí použiť rúru. Je síce pravda, že efekt nebude úplne rovnaký ako pri prirodzenom procese dozrievania, ale v krízových prípadoch bude táto metóda vaším spojencom. Je to rýchly trik, vďaka ktorému avokádo zmäkne za menej ako hodinu.
- Postupujte tak, že predhrejete rúru na 90 °C a avokádo zabalíte do hliníkovej fólie.
- Umiestnite ovocie na plech a pečte ešte niekoľko minút, pričom dávajte pozor, aby sa neprepieklo.
- Po vybratí z rúry nechajte ovocie vychladnúť a až potom ho začnite krájať.
Čas „pečenia“ sa líši v závislosti od tvrdosti avokáda. Pri tomto triku teplo rúry stimuluje produkciu etylénu a urýchľuje dozrievanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vedci preverili, čo sa stane, ak budeme jesť avokádo každý deň
Nevyhadzujte pripálený hrniec! Stačí ho zasypať týmto a bude opäť žiariť čistotou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.