18.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Karaidel).
Švédski vedci z univerzity v Göteborgu zistili, že skupina špecifickej zeleniny môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi. V budúcnosti by to mohol byť spôsob ochrany pred rozvojom cukrovky 2. typu. Ide o brokolicu, ružičkový kel a kapustu a prírodnú zlúčeninu, ktorú obsahujú.

Foto: shutterstock/Karaidel
Výskum, ktorého výsledky boli publikované v časopise Nature Microbiology, sa uskutočnil na 74 osobách vo veku od 35 do 75 rokov. Každá z týchto osôb mala zvýšenú hladinu cukru v krvi, ktorá sa považovala za prediabetický stav. Všetci účastníci mali tiež diagnostikovanú nadváhu alebo obezitu. Experiment trval 12 týždňov.
Počas tohto obdobia účastníci dostávali sulforafán – chemickú zlúčeninu prirodzene sa vyskytujúcu v krížokvetej zelenine. Patria sem už spomínané brokolica, ružičkový kel a kapusta, ale aj karfiol, kel, repa, mangold, chren, reďkovka či potočnica. Časť osôb dostávala placebo.
Brokolica a kel znižujú cukor v krvi? Výskum naznačuje presnú liečbu
Podľa vedeckej webovej stránky Science Alert vedci pozorovali výrazný pokles hladiny cukru v krvi u tých dobrovoľníkov, ktorým bol podávaný sulforafán. Niektorí ľudia v testovacej skupine navyše zaznamenali oveľa lepšie výsledky – pokles bol dvakrát vyšší ako priemer. To zahŕňalo účastníkov, ktorí mali skoré príznaky mierneho diabetu súvisiaceho s vekom, relatívne nízky BMI, nízku inzulínovú rezistenciu a nižší výskyt stukovatenia pečene.
Vedci však objavili aj ďalší faktor, ktorý ovplyvnil pokles hladiny cukru v krvi. Sú to črevné baktérie a konkrétne bakteriálny gén s názvom BT2160. U tých, ktorí ho mali viac, bol pokles hladiny cukru väčší. Švédski vedci upozorňujú, že to ukazuje, aký dôležitý je individuálny prístup ku každému pacientovi. Vďaka tomu bude liečba účinnejšia.
„Liečba prediabetu v súčasnosti v mnohých ohľadoch zaostáva, no tieto nové zistenia otvárajú cestu k možnej cielenej terapii pomocou sulforafánu získaného z brokolice ako funkčnej potraviny. Základom liečby prediabetu však naďalej zostávajú faktory životného štýlu, ako sú pohyb, zdravá strava a redukcia hmotnosti“
– hovorí Anders Rosengren, molekulárny fyziológ z univerzity v Göteborgu, cituje ho oficiálna stránka univerzity.

Foto: shutterstock/George Dolgikh
Čo je sulforafán?
Je to organická chemická zlúčenina zo skupiny izotiokyanátov. Je známy ako silný antioxidant. Jeho bohatým zdrojom je krížokvetá zelenina (uviedli sme ju vyššie), najviac ho však našli v brokolicových klíčkoch. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam má aj protirakovinové účinky. Pomáha tiež znižovať LDL cholesterol (tzv. zlý cholesterol) a zvyšovať HDL cholesterol (tzv. dobrý cholesterol). Má tiež protizápalové účinky, zabraňuje poškodeniu DNA a pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Vedci z americkej Johns Hopkins University objavili antivírusové vlastnosti sulforafánu. Po sérii experimentov zistili, že sulforafán dobre funguje proti vírusom, ktoré spôsobujú COVID-19, a tým, ktoré sú zodpovedné za prechladnutie. Na tieto štúdie vedci použili čistený syntetický sulforafán zakúpený od chemickej spoločnosti. Výsledky experimentu publikovali v časopise Communications Biology.
Malo by sa však objasniť, že išlo o takzvané predklinické štúdie. Experimenty sa uskutočnili v laboratóriách na predtým kultivovaných bunkách a na zvieratách. Preto je ťažké posúdiť užitočnosť sulforafánu v boji proti vírusu u ľudí. Táto problematika si teda vyžaduje ďalší výskum.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie
Švédska káva – výnimočný nápoj, ktorý sa postará o vaše zdravie a kondíciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.