Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna) Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí...

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna)

Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí pridať určitú ingredienciu a bude perfektný aj niekoľko dní. Čo môžete urobiť, aby ste si udržali vláčne kysnuté cesto?

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Ideálne kysnuté cesto by malo byť nadýchané, dobre vykysnuté, primerane sladké a vláčne. Niekedy je však už po niekoľkých hodinách suché ako lupienok. Niekedy namiesto očakávaného upečeného výrobku vznikne buchta. Aby ste sa vyhli katastrofe, oplatí sa venovať pozornosť nielen správnemu mieseniu, ale aj tomu, aby ste cesto nechali v pokoji a teple vykysnúť. A aby cesto zostalo vlhké, pridajte trochu …. tvarohu.

Kysnuté cesto s tvarohom. Bude mäkké a vláčne

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké. Ani sa nebude drobiť a pri správnom skladovaní vydrží až týždeň. Kľúčom k úspechu je pridať tvaroh až po vykysnutí cesta. Pozornosť venujte aj vajíčkam. Mali by byť vyšľahané. Vďaka tomu zmes lepšie vykysne. Čo budete potrebovať? V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký, je tiež menej tučný a s extra porciou bielkovín.

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké.
Foto: shutterstock/edchechine

Kvások:

  • 220 ml mlieka (1,5 %),
  • 34 g čerstvého droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 čajové lyžičky múky.

Cesto:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 200 g odstredeného tvarohu,
  • 80 g vanilkovej skyry,
  • vajce,
  • 100 g erytritolu.

Drobenka:

  • 50 g masla,
  • 50 g múky,
  • 50 g erytritolu.
V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký.
Foto: shutterstock/immstudio

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh

Na začiatok si pripravte tortovú formu s rozmermi 26 x 12 x 8 cm. Erytritol môžete pokojne nahradiť cukrom – pridajte ho o 1/3 menej, ako je uvedené v recepte. V hrnci zohrejte mlieko, kým nie je vlažné, ale nie horúce. Pridáme droždie rozdrobené v prstoch, cukor a múku. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 10-15 minút, kým sa neobjaví pena.

Medzitým preosejeme múku a erythritol do veľkej misy. Pridáme skyr a rozšľahané vajce. Pridáme pripravený kvások a miesime cesto, kým nie je mäkké, pružné a nelepí sa na ruky. Môžete to urobiť v mise kuchynského robota. Uhnetené cesto prikryte utierkou a odložte na hodinu alebo dve kysnúť.

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Tvaroh roztlačte vidličkou. Vložte ho do vykysnutého cesta a premiešajte. Preneste do tortovej formy a nechajte niekoľko minút odležať. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Medzitým si pripravíme drobenku. Posypte ňou cesto. Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.

Ako skladujete kysnuté cesto? Vydrží až týždeň

Pripravené cesto, najmä s prísadami, je dobré zabaliť do fólie alebo ho vložiť do nádoby a uchovávať v chladničke. Čisté kysnuté cesto bez prísad možno tiež zabaliť do ľanovej alebo bavlnenej utierky a skladovať na chladnom mieste. Malo by vydržať štyri dni až týždeň. Nezabudnite však, že všetky prísady môžu tento čas skrátiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmiešajte škrupiny z vajec so zubnou pastou: Tento trik vyrieši problém so špinavými škárami za pár minút!

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BOKEH STOCK). Hľadáte účinný spôsob, ako vyčistiť zažltnuté škáry medzi kachličkami bez drahých chemikálií? Zabudnite na komerčné čistiace prostriedky!…

Nasypte pár zrniek na parapet a holuby sa už nikdy nevrátia! Tento trik funguje okamžite

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Vechterova Valeria). Unavení z neustáleho čistenia balkóna od holubieho trusu? Máme pre vás jednoduché a účinné riešenie, ktoré vás…

Šokujúce odhalenie: V posteľnej bielizni sa skrýva viac baktérií než na záchodovej doske!

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/peterschreiber.media). Myslíte si, že meniť posteľnú bielizeň raz za mesiac stačí? Vedci bijú na poplach! V posteli trávime tretinu…

Umývačka stále neumýva riad dokonale? Toto je dôvod, prečo robíte chybu ešte pred stlačením tlačidla „štart“

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hedgehog94). Otvárate umývačku riadu a namiesto čistých tanierov nachádzate škvrny, mastnotu alebo zvyšky jedla? Nemusíte hneď volať servis. Problém…

Spálený plech nemusíte vyhadzovať. Takto odstránite aj starú mastnotu a bez drhnutia

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicole's) Vyčistiť plech na pečenie od mastnoty a pripálených zvyškov jedla nie je také jednoduché. Niekedy nepomôže ani intenzívne…

Auto Trendy

Spaľovacie motory sa vracajú späť pod kapoty ikonických modelov

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový svet zažíva výrazné prekvapenie. Alfa Romeo, talianska značka s bohatou históriou, otáča kormidlo svojej budúcnosti. Na rozdiel od pôvodných plánov sa jej najzaujímavejšie modely…

Nezničiteľná Toyota Land Cruiser: Keď bezpečnosť nemá hranice.

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota Land Cruiser je symbolom spoľahlivosti a výkonu, no spoločnosť Inkas Armored ju povýšila na úplne novú úroveň. Toto ikonické SUV sa premenilo na nekompromisné…

Actyon: Nová éra značky KGM

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Prvým modelom novej éry značky KGM je Actyon – sofistikovaný automobil spájajúci robustnosť a praktickosť mestského SUV s eleganciou kupé. Kombinuje prvky inšpirované kórejským dedičstvom…

Hybridy od Stellantisu silnejšie? Je v tom však jeden háčik!

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Hybridy Stellantisu dostávajú nové označenia a na prvý pohľad sa zdá, že prichádzajú so zvýšeným výkonom. Čísla ako Hybrid 110 a Hybrid 145 vyzerajú lákavo,…

SsangYong sa mení na KGM. Kórejský špecialista naSUV štartuje novú éru s modelom Actyon

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Juhokórejská automobilka doteraz známa ako SsangYong vstupuje do novej éry – na slovenskom a českom trhu bude odteraz známa ako KGM. Značka, ktorá si vybudovala…

Stelvio: Kráľovná horských ciest, ktorá láka motorkárov z celého sveta

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Vedeli ste, že Passo Stelvio je jednou z najznámejších horských ciest v Európe? S 48 ostrými zákrutami, nadmorskou výškou 2 757 metrov a scenériami, ktoré…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov