19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Vedci čoraz častejšie skúmajú vlastnosti ukryté v našej každodennej zelenine. Švédski vedci z Göteborskej univerzity zistili, že určitá skupina tzv. krížovitej zeleniny môže nielen znižovať hladinu cukru v krvi, ale aj pomáhať zachovať mladosť. Je však zaujímavé, že napriek týmto úžasným vlastnostiam mnohí Slováci nemajú túto zeleninu v obľube.

Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova
Prečo Slováci nemajú radi ružičkový kel a brokolicu? Hoci veda neustále zdôrazňuje výhody krížovitej zeleniny, zdá sa, že kulinárska tradícia na Slovensku je trochu skeptická. Kapusta bola v našej kuchyni vždy prítomná.
Keď však hovoríme o brokolici alebo ružičkovom keli, situácia je iná. Ich charakteristická, mierne horkastá chuť a intenzívna vôňa, najmä keď sú tepelne upravené, mnohým z nás nie sú po chuti. V dôsledku toho sa táto zelenina často odsúva do úzadia, hoci jej zdravotné prínosy sú nepopierateľné.
Krížovitá zelenina. Je to nový spôsob liečby prediabetu?
Štúdie, ktorú uskutočnili švédski vedci z Univerzity v Göteborgu, sa zúčastnilo 74 ľudí s nadváhou alebo obezitou, ktorí mali prediabetický stav.
- Účastníci dostávali sulforafán, organickú chemickú zlúčeninu zo skupiny izotiokyanátov, ktorá sa prirodzene nachádza v krížovitej zelenine – ružičkovom keli, kapuste, karfiole, reďkovke, repe alebo kel.
Výsledky boli ohromujúce.
- U ľudí, ktorí dostávali túto zlúčeninu, výrazne klesla hladina cukru v krvi.
Ba čo viac, v niektorých prípadoch bol tento účinok dvakrát silnejší ako u priemerného účastníka štúdie. - Spomínaní účastníci vykazovali známky miernej vekovej cukrovky, mali stredne nízky BMI, relatívne nízku inzulínovú rezistenciu a menej steatózy pečene.
Vedci tiež poznamenali, že reakcia organizmu na sulforafán môže závisieť od prítomnosti špecifického bakteriálneho génu – BT2160 – v črevnej mikroflóre.
- U jedincov s väčším počtom baktérií s týmto génom sa zaznamenali väčšie výhody.
Tento výsledok otvára dvere k personalizácii liečby a konkrétne poukazuje na možnosť prispôsobiť stravu mikrobiómu jednotlivca.
Sulforafán v krížovitej zelenine. Aké vlastnosti má?
Sulforafán sa nachádza v krížovitej zelenine, t. j. okrem iného v kapuste a ružičkovom keli. Najvyššia koncentrácia tejto látky však bola zaznamenaná v brokolicových klíčkoch. Sulforafán nie je len látkou znižujúcou hladinu cukru v krvi. Jeho vlastnosti sú skutočne pôsobivé.
- Ako silný antioxidant pomáha bojovať proti voľným radikálom, čo v praxi znamená ochranu buniek pred poškodením.
- Výskum tiež naznačuje, že môže mať protirakovinové účinky – brzdí nekontrolovaný rast rakovinových buniek.
- Má tiež priaznivý vplyv na lipidový profil, znižuje „zlý“ LDL cholesterol a zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol.
- To však nie je všetko – protizápalové vlastnosti sulforafánu a jeho schopnosť chrániť DNA pred poškodením z neho robia sľubnú zložku na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.
Dalo by sa povedať, že sulforafán sa javí ako takmer magická zložka, ktorá v sebe spája mnohé kľúčové zdravotné funkcie. Je však dôležité mať na pamäti, že veľká časť tohto výskumu je stále v predklinickom experimentálnom štádiu – výsledky z bunkových kultúr alebo zvieracích modelov sa nie vždy priamo premietajú do ľudského zdravia.
Ako zaradiť krížovitú zeleninu do svojho každodenného jedálnička?
Samozrejme, samotná informácia o priaznivých účinkoch sulforafánu nestačí, ak sa nerozhodnete urobiť konkrétne zmeny vo svojom jedálničku. Tu je niekoľko návrhov, ktoré vám môžu pomôcť využívať krížovitú zeleninu na dennej báze:
- Brokolicu a ružičkový kel varte na pare – je to najjednoduchší spôsob, ako zachovať čo najviac živín. Stačí ju jemne ochutiť soľou a korením, aby mala jemnú, ale výraznú chuť.
- Surové šaláty – do šalátu s čerstvou zeleninou môžete pridať nadrobno nakrájanú brokolicu alebo kapustu. Takáto zmes nielen obohatí chuť, ale dodá telu aj dôležité vitamíny.
Namiesto tradičných ťažkých jedál sa oplatí experimentovať s ľahkými pokrmami, v ktorých hrá hlavnú úlohu krížovitá zelenina. Hitom môže byť ľahká miešaná zelenina s rôznymi druhmi zeleniny vrátane brokolice a ružičkového kelu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto zelenina pomáha znížiť hladinu cukru v krvi. Vedci potvrdzujú. „Otvárajú novú cestu“
Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.