19.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aileenchik).
Bežnou praxou je pridávať soľ počas varenia, aby sa zvýraznila ich chuť. Zvyčajne sa pridáva, keď voda v hrnci začne vrieť. Existuje však oveľa lepší a chutnejší spôsob, ako okoreniť zemiaky. Priaznivo pôsobí aj na naše zdravie.

Foto: shutterstock/aileenchik
Kuchynská soľ je neodmysliteľným spoločníkom mnohých jedál. Je základným korením a konzervantom. Ide o takmer čistý chlorid sodný, ktorý sa vyskytuje vo forme vyčistenej odparenej soli alebo nerafinovanej a hrubšej – kamennej soli. Niekedy ju výrobcovia obohacujú o jódové ióny – prvok nevyhnutný pre zdravie, ktorý sa podieľa okrem iného aj na fungovaní štítnej žľazy. Malé množstvo soli pomáha telu dodať primeranú dávku sodíka, ktorý je okrem iného potrebný napr. pre správnu činnosť srdca.
Nemôžete ju však konzumovať v ľubovoľnom množstve a veľa ľudí to bohužiaľ zvykne preháňať. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča skonzumovať maximálne 5 gramov kuchynskej soli denne – to je ekvivalent jednej čajovej lyžičky. Ľudia, ktorí trpia hypertenziou, by s ňou mali zaobchádzať ešte opatrnejšie.
Pridajte k zemiakom namiesto soli. Budú chutnejšie a zdravšie
Obmedzenie soli v strave si však veľa ľudí nevie predstaviť. Často nevedia, čím ju nahradiť. Bylinné zmesi môžu byť užitočné. S touto zmesou môžete variť zemiaky namiesto pridania soli. Pri správnom zložení dodajú zemiakom výraznú chuť a na soľ nadobro zabudnete.
Aké korenie použiť? Môže to byť bobkový list, rozmarín, nové korenie a čerstvý kôpor. Medzi ďalšie dobré ingrediencie patrí čierne korenie, ľubovník, oregano, petržlen a bazalka.
Môžete si vytvoriť aj svoju vlastnú bylinkovú zmes a zistiť, ktoré koreniny máte k zemiakom najradšej. Niektorí ľudia pridávajú na konci varenia aj trochu kurkumy, aby zemiaky získali chutnú farbu.

Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna
Do akej vody dávame zemiaky – horúcej alebo studenej?
Ukazuje sa, že mnohí z nás robia pri varení zemiakov chybu. Nesprávne varenie sa týka najmä teploty vody, do ktorej zeleninu vkladáme. Zemiaky by mali byť umiestnené do vriacej vody.
Zemiaky sú bohaté na: draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík a mangán, ako aj na vitamíny: B1, B5, B6, A, C, E, K a PP. Ak ich hodíme rovno do horúcej vody, minerálne soli v nich zostanú, no ak ich hodíme najskôr do studenej, stratia všetky cenné zložky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.