19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FotoDuets).
Zdanlivo nevinný zvyk pri príprave vajec môže zničiť ich výživovú hodnotu. Odborníci varujú pred bežnými chybami, ktoré robia Slováci každé ráno.

Foto: shutterstock.com/FotoDuets
Vajcia patria medzi najobľúbenejšie potraviny na slovenských stoloch. Sú rýchle, chutné a plné živín. No aj pri takej jednoduchej činnosti, akou je varenie vajec, môžeme robiť zásadné chyby, ktoré nás pripravujú o cenné živiny. Ako správne pripraviť vajcia, aby si zachovali všetky svoje blahodarné účinky?
Tajomstvo dokonalého vajca začína už v obchode
Umenie varenia vajec sa nezačína v kuchyni, ale už pri nákupe. Čerstvosť vajec je kľúčová nielen pre ich chuť, ale aj pre zachovanie všetkých výživových hodnôt. Čerstvé vajce spoznáte jednoduchým trikom – ponorte ho do vody. Ak zostane ležať na dne, je čerstvé. Ak sa postaví na špičku alebo dokonca vypláva na hladinu, radšej ho nekupujte.
Čerstvé vajcia majú lepšiu štruktúru a výraznejšiu chuť. Obsahujú viac vitamínov a minerálov, ktoré sa postupom času prirodzene strácajú. Preto vždy siahajte po vajciach s čo najdlhšou dobou trvanlivosti a ideálne ich spotrebujte do týždňa od nákupu.
Mnohí odborníci tiež odporúčajú kupovať vajcia od sliepok z voľného chovu. Tieto vajcia často obsahujú viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov, pretože sliepky majú pestrejšiu stravu a prirodzenejší životný štýl.
Studená alebo horúca voda? Toto je správny postup
Existuje množstvo teórií o tom, ako správne uvariť vajce. Niektorí prisahajú na vkladanie vajec do vriacej vody, iní ich zase varia od studenej. Čo je však skutočne najlepšie?
Odborníci sa zhodujú: najlepšie je vložiť vajcia do studenej vody a postupne ju zohrievať na strednom ohni. Tento postup minimalizuje riziko prasknutia škrupiny, čo by viedlo k úniku cenných živín do vody. Náhle vloženie vajca do vriacej vody spôsobuje teplotný šok, ktorý často končí prasknutou škrupinou.
Ďalším dôležitým faktorom je dĺžka varenia. Ak chcete vajcia natvrdo, stačí ich variť 9-12 minút. Dlhšie varenie spôsobuje nielen nepríjemnú gumovú konzistenciu, ale aj stratu vitamínov citlivých na teplo.
Po uvarení vajcia okamžite ponorte do ľadovej vody. Tento krok zastaví proces varenia a zabráni vzniku nepekného sivozeleného prstenca okolo žĺtka. Navyše, studená voda uľahčí olúpanie škrupiny, čo oceníte najmä pri príprave vajíčkových šalátov alebo plnených vajec.

Foto:Sutterstock.com/Max4e Photo
Najčastejšie chyby, ktoré vás pripravujú o živiny
Príliš dlhé varenie je najčastejšou chybou, ktorú Slováci robia. Tento zdanlivo nevinný zvyk spôsobuje nielen nepríjemnú chuť a textúru, ale aj výraznú stratu živín. Pri predĺženom varení vzniká okolo žĺtka charakteristický sivozelený prstenec, ktorý signalizuje oxidáciu železa a síry – a teda aj stratu týchto minerálov.
Ďalšou bežnou chybou je varenie na príliš vysokom plameni. V snahe ušetriť čas často zvyšujeme intenzitu ohňa, čo vedie k praskaniu škrupín a úniku bielka do vody. Spolu s bielkom unikajú aj rozpustné vitamíny skupiny B a ďalšie cenné látky.
Vajcia môžu prasknúť aj vplyvom náhlej zmeny teploty. Preto je dobré pred varením jemne prepichnúť tupší koniec vajca, kde sa nachádza vzduchová bublina. Tento jednoduchý trik umožní vzduchu uniknúť a zníži riziko prasknutia škrupiny počas varenia.
Aj pri správnom postupe dochádza k určitým stratám živín. Najviac je ovplyvnený vitamín B1 (tiamín), ktorý je citlivý na vysoké teploty. Podobne sa čiastočne strácajú aj luteín a zeaxantín – antioxidanty dôležité pre zdravie očí. Napriek tomu, správne uvarené vajcia zostávajú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov A, D, E, B12 a minerálov ako železo, fosfor a selén.
Zmeňte svoje návyky pri varení vajec a vaše telo vám poďakuje. Správne uvarené vajce nie je len chutnejšie, ale poskytne vám aj maximum živín, ktoré táto superpotravina ponúka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nesmažím ani nevarím. Objavila som nové obľúbené raňajky. Vajíčka teraz „odkladám“ do sitka
Ako skontrolujete, či sú vajcia čerstvé? Existujú tri spôsoby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.