19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Víkend sa rýchlo blíži. Zvyčajne máme dilemu, aký koláč pripraviť k nedeľnej káve. Ideálnou voľbou by mohla byť mimoriadne jednoduchá bábovka, ktorá je ľahká, nadýchaná, vláčna a výborne chutí. Pozrite si recept.

Foto: shutterstock/Tatiana Vorona
Koláčiky sú spojené s Veľkou nocou. Nič vám však nebráni piecť ich aj každý víkend. Tu je triviálne jednoduchý recept na bábovku. Príprava vám zaberie len 10 minút a o zvyšok sa postará rúra.
Počas jej pečenia sa váš domov naplní nádhernou vôňou, ktorá vám vyrazí dych. Mierne sladkastá bábovka zmizne z vášho taniera v okamihu do poslednej omrvinky, hoci ak nejakým zázrakom nejaká zostane, zostane čerstvá a vláčna až 5 dní.
Prísady na bábovku
V bábovke nie sú žiadne fantastické ingrediencie. Vyrába sa z bežných produktov, ktoré už často máme doma. Preto je to ideálny koláč, keď na dvere zaklopú nečakaní hostia. Aké prísady potrebujeme na prípravu pieskovej bábovky?
Tu je ich zoznam:
- 4 vajcia
- 1 šálka cukru
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky zemiakovej múky
- 250 g masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lyžice oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
Jednoduchý a rýchly recept na bábovku

Foto: shutterstock/Ketut Mahendri
- Na prípravu bábovky najprv dajte do hrnca maslo a olej. Tuky priveďte do varu a odstavte, aby vychladli.
- Potom v miske zmiešajte vajcia s cukrami, kým zmes nezbledne.
- V ďalšom kroku do vaječnej zmesi postupne pridajte múku a prášok do pečiva. Všetko miešajte pomalou rýchlosťou. Prísady sa musia spojiť.
- Potom pridajte vychladnuté tuky a chvíľu miešajte. Nalejte do formy na bábovku, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie alebo vymastili maslom.
- Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne hodinu, kým páratko nevyjde čisté.
- Po vychladnutí bábovku posypeme práškovým cukrom, polejeme polevou alebo čokoládou a nakoniec ju posypeme orechmi, mandľami alebo kokosovými hoblinami, prípadne ju ozdobíme nastrúhanou citrónovou kôrou.
Upečenú bábovku uchovávajte pevne zabalenú v papieri na pečenie. Môžete ju tiež vložiť do chlebníka alebo nádoby na potraviny. Nič vám nebráni bábovku zamraziť, a to až na 8 mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento šialený koláč pripravíte bez pečenia. Vaši hostia budú presvedčení, že je z cukrárne.
Tento recept bol známy už v staroveku. Ako sa pripravuje pita chlieb? Vyberte si správnu múku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.