19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).
Sú zdravé a chutné a v našom slovensku jedálnom lístku majú osobitné miesto, ale nie každý si ich môže vychutnať. Hovoríme o nakladaných uhorkách. Hoci odborníci na výživu nakladané uhorky chvália, sú ľudia, ktorí by mali byť opatrní a niekedy sa takýmto produktom úplne vyhnúť. Kto by mal byť „uzemnený“ na uhorky a prečo? Vysvetľujeme.

Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova
Stále počúvame, že uhorky sú najlepšou a najlacnejšou superpotravinou, ktorá je k dispozícii po celý rok. Existuje však určitá skupina ľudí, ktorí by sa mali uhorkám vo svojom jedálničku vyhýbať. Hovoríme o ľuďoch, ktorí majú problémy s prekyslením alebo žalúdočnými vredmi, a o tých, ktorí trpia vysokým krvným tlakom. Zdravé uhorky nie sú pre telo vždy tou najlepšou voľbou.
Títo ľudia by nemali jesť uhorky
Našťastie skupina ľudí, ktorým môžu nakladané uhorky pokaziť deň, nie je veľmi široká. Hlavným problémom môže byť kyslá reakcia takéhoto výrobku. Preto je konzumácia uhoriek veľmi problematická a v niektorých prípadoch dokonca „zakázaná“ pre ľudí s určitými žalúdočnými problémami. V konflikte s nakladanými uhorkami je prekyslenie alebo žalúdočné vredy. Konzumácia takýchto kyslých potravín môže silne zhoršiť príznaky týchto porúch.
Zaujímavé je, že opatrní by mali byť aj pacienti trpiaci hypertenziou a v ich prípade je lepšie to s množstvom nakladaných uhoriek tiež nepreháňať. Dôvodom takejto opatrnosti je veľmi vysoký obsah soli, teda aj sodíka, ktorý môže silne zvýšiť krvný tlak. Aj keď môžete uspokojiť svoje chute, je lepšie zaobchádzať s uhorkami v kategórii potešenie a rozmanitosť, pretože množstvo tu bude mať značný význam. Netreba sa však s nimi úplne rozlúčiť. Podobné odporúčanie platí aj pre ostatné uhorky.

Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy
Prečo sú uhorky také zdravé?
Ak nemáte takéto zdravotné problémy, jedzte uhorky čo najčastejšie. Uhorky sú nielen skvelou prílohou, ale aj pokladnicou vitamínov, minerálov a skvelým prírodným probiotikom.
Ich pravidelná konzumácia môže priniesť množstvo výhod pre vaše zdravie:
- podporujú kardiovaskulárny systém;
- môžu pomôcť znížiť krvný tlak;
- obsahujú vitamíny A, C, E a B;
- majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru;
- môžu zlepšiť stav vašich vlasov, pokožky a nechtov;
- podporujú našu imunitu;
- obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti účinkom voľných radikálov;
- obsahujú cenné vlákniny;
- obsahujú draslík a horčík.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Príjemne chrumkavé solené uhorky. Tento recept zvládne aj laik
Uhorky sadím len japonskou metódou. Majú oceľové korene a rastú o 3 týždne rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.