20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar)
Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek na ňu dostaneme chuť. Žiaľ, môže sa stať, že keď vývar varíme dva alebo viac dní, skvasí a polovica hrnca skončí v koši a v umývadle. Nemusí to tak byť. Dnes vám povieme, čo robiť, aby vývar nekysol a bol chutný až päť dní po uvarení.

Foto: shutterstock/ungvar
Kto z nás nemá rád vývar? Už len pri vyslovení slova „vývar“ sa nám zbiehajú slinky a praskajú nám žalúdky. Vývar je našou národnou pýchou a napriek všetkému nie je najjednoduchším pokrmom v kánone poľskej kuchyne. Môže byť náročný, ale to mu len pridáva na jedinečnosti. Ide hlavne o prídavky do vývaru, presnejšie o hlavné ingrediencie. Každý vývar je iný, a to je jednoznačná výhoda tohto jedla. Základom je však mäso a správna skladba zeleniny. A to dodáva chuť, ale zároveň môže spôsobiť, že sa vývar rýchlejšie pokazí.
Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení
V našej rodinnej domácnosti sa žiadne zápražky nerobia – vývar sa varí v obrovskom hrnci. Je v ňom veľa mäsa, veľa zeleniny a korenia. A zvyčajne ho jeme naozaj dlho – vystačí na štyri dni pre päťčlennú rodinu. Presne však vieme, čo robiť, aby lahodný domáci vývar chutil skvelo ešte niekoľko dní. Nie každý na to pamätá a pritom stačí urobiť jednu vec hneď po uvarení. Ide o cedenie.

Foto: Pixabay/guvo59
Ak vo vývare zostane mäso, zelenina vrátane cibule alebo cesnaku, zomrel v topánkach. Kyselina v cibuli vývar rýchlo prekyslí, mäso ju prevezme a začne sa kaziť. Preto by ste mali všetko scediť a odložiť do iných nádob, ak máte radi varené mäso alebo mrkvu. Celá vývarová veľkosť vydrží lepšie v chladničke v dózach na potraviny ako vo vývare. A vývar vám za to poďakuje a domácnosť vám poďakuje ešte viac.
Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky
Ingrediencie:
- Približne 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
- 3 kuracie štvrte,
- polovica kačacieho tela,
- 1 morčací krk,
- 4 mrkvy,
- 2 petržlenové vňate,
- kúsok zeleru,
- 1 pór,
- 2 cibule,
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok zázvoru (nepovinné),
- lyžica ľahkej sójovej omáčky,
- niekoľko listov talianskej kapusty (nepovinné).

Foto: shutterstock.com/beats1
Klasický vývar – ako ho pripraviť:
Vývar začnite variť pred poludním alebo ráno, aby do večera úplne vychladol. Je to dôležité, inak sa môže rýchlejšie pokaziť. Na dno hrnca vložte mäso – je dobré ho predtým opláchnuť. Potom ho zalejte studenou vodou a na miernom ohni priveďte do varu.
Keď sa vytvoria rezance, vyberte ich a pridajte niekoľko bobkových listov a niekoľko guľôčok nového korenia. Pokračujte vo varení, kým mäso nezačne mäknúť – to platí hlavne pre kuracie mäso, pretože hovädzie mäso počas varenia aj tak zmäkne.
Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibuľu predtým spáľte nad horákom), ako aj huby a vetvičky láskavca, ak ich použijete. Pokračujte vo varení na slabom plameni. Keď mäso a zelenina zmäknú, dochuťte ich soľou, korením a sójovou omáčkou. Pokračujte vo varení približne ďalších desať minút. Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny.
Vývar podávajte veľmi horúci, najlepšie s kúskami mäsa a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mierne vychladnutý vývar prepasírujte cez jemné sitko. Mäso a obľúbenú zeleninu odložte bokom a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich vložte do nádob na potraviny a ohrievajte v postupných dávkach vývaru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.