Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, 0

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar) Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek...

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar)

Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek na ňu dostaneme chuť. Žiaľ, môže sa stať, že keď vývar varíme dva alebo viac dní, skvasí a polovica hrnca skončí v koši a v umývadle. Nemusí to tak byť. Dnes vám povieme, čo robiť, aby vývar nekysol a bol chutný až päť dní po uvarení.

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň.
Foto: shutterstock/ungvar

Kto z nás nemá rád vývar? Už len pri vyslovení slova „vývar“ sa nám zbiehajú slinky a praskajú nám žalúdky. Vývar je našou národnou pýchou a napriek všetkému nie je najjednoduchším pokrmom v kánone poľskej kuchyne. Môže byť náročný, ale to mu len pridáva na jedinečnosti. Ide hlavne o prídavky do vývaru, presnejšie o hlavné ingrediencie. Každý vývar je iný, a to je jednoznačná výhoda tohto jedla. Základom je však mäso a správna skladba zeleniny. A to dodáva chuť, ale zároveň môže spôsobiť, že sa vývar rýchlejšie pokazí.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení

V našej rodinnej domácnosti sa žiadne zápražky nerobia – vývar sa varí v obrovskom hrnci. Je v ňom veľa mäsa, veľa zeleniny a korenia. A zvyčajne ho jeme naozaj dlho – vystačí na štyri dni pre päťčlennú rodinu. Presne však vieme, čo robiť, aby lahodný domáci vývar chutil skvelo ešte niekoľko dní. Nie každý na to pamätá a pritom stačí urobiť jednu vec hneď po uvarení. Ide o cedenie.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení.
Foto: Pixabay/guvo59

Ak vo vývare zostane mäso, zelenina vrátane cibule alebo cesnaku, zomrel v topánkach. Kyselina v cibuli vývar rýchlo prekyslí, mäso ju prevezme a začne sa kaziť. Preto by ste mali všetko scediť a odložiť do iných nádob, ak máte radi varené mäso alebo mrkvu. Celá vývarová veľkosť vydrží lepšie v chladničke v dózach na potraviny ako vo vývare. A vývar vám za to poďakuje a domácnosť vám poďakuje ešte viac.

Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky

Ingrediencie:

  • Približne 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
  • 3 kuracie štvrte,
  • polovica kačacieho tela,
  • 1 morčací krk,
  • 4 mrkvy,
  • 2 petržlenové vňate,
  • kúsok zeleru,
  • 1 pór,
  • 2 cibule,
  • soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok zázvoru (nepovinné),
  • lyžica ľahkej sójovej omáčky,
  • niekoľko listov talianskej kapusty (nepovinné).
Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky.
Foto: shutterstock.com/beats1

Klasický vývar – ako ho pripraviť:

Vývar začnite variť pred poludním alebo ráno, aby do večera úplne vychladol. Je to dôležité, inak sa môže rýchlejšie pokaziť. Na dno hrnca vložte mäso – je dobré ho predtým opláchnuť. Potom ho zalejte studenou vodou a na miernom ohni priveďte do varu.

Keď sa vytvoria rezance, vyberte ich a pridajte niekoľko bobkových listov a niekoľko guľôčok nového korenia. Pokračujte vo varení, kým mäso nezačne mäknúť – to platí hlavne pre kuracie mäso, pretože hovädzie mäso počas varenia aj tak zmäkne.

Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibuľu predtým spáľte nad horákom), ako aj huby a vetvičky láskavca, ak ich použijete. Pokračujte vo varení na slabom plameni. Keď mäso a zelenina zmäknú, dochuťte ich soľou, korením a sójovou omáčkou. Pokračujte vo varení približne ďalších desať minút. Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny.

Vývar podávajte veľmi horúci, najlepšie s kúskami mäsa a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mierne vychladnutý vývar prepasírujte cez jemné sitko. Mäso a obľúbenú zeleninu odložte bokom a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich vložte do nádob na potraviny a ohrievajte v postupných dávkach vývaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rýchly recept na fašírky. Pridajte k mäsu toto a budú chrumkavé a šťavnaté ako od babičky

22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Ako pripraviť dobré faširky z mletého mäsa? Hoci sa toto jedlo objavuje v slovenských domácnostiach už od…

Chlieb bez múky? Áno, je to možné! Mäkký, chutný a dlho nevysychá

22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maren Winter). Zabudnite na tradičnú múku! Tento revolučný recept na domáci chlieb vás prekvapí svojou jednoduchosťou a úžasnou chuťou.…

Kuracie mäso so sladkým prídavkom. Nie je to len o ananáse. Môj manžel dostal recept od kolegu zo Švédska

22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Z čoho môžete pripraviť zaujímavý recept na obed? Kuracie mäso, banány a arašidy. Hoci to znie nezvyčajne,…

Prírodný probiotický zázrak: Nakladané uhorky zachránia vaše črevá!

21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana). Milujete ich v šalátoch, na chlebíčkoch alebo ako prílohu k obedu. Nakladané uhorky však nie sú len…

Ako pripraviť sushi bez balenia? Objavte recept na sushi guľôčky!

21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ika Rahma H) Suši je jedným z najobľúbenejších japonských jedál, ale mnohí ľudia sa vzdávajú jeho prípravy doma, pretože…

Auto Trendy

Volkswagen T-Roc prichádza s full-hybridným pohonom

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen prináša do segmentu crossoverov veľkú novinku – nový T-Roc bude dostupný aj s plnohodnotným hybridným pohonom! Táto technológia, ktorá bola doteraz doménou japonských značiek,…

Tieto malé benzínové motory prežijú všetko! Mechanici radia: kupujte ich bez váhania

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Malé motory s turbom, nízkou spotrebou a kompaktnými rozmermi predsa len nemusia byť nočnou morou vodičov. Presvedčili sa o tom tisíce motoristov, ktorí vsadili na…

Prečo by ste mali myslieť na preplach motora? Mechanik vysvetľuje, kedy je to nevyhnutné

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Preplach motora je téma, ktorá rozdeľuje vodičov aj mechanikov. Niektorí tvrdia, že predlžuje životnosť motora a zlepšuje jeho výkon, iní zasa veria, že stačí pravidelne…

Nová značka AUDI: Elektrické ambície nemeckého výrobcu v Číne!

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký gigant Audi vstupuje na čínsky trh s úplne novou stratégiou! Založil značku AUDI, ktorá sa sústredí výhradne na elektrické automobily pre Čínu. Už v…

Monštrum na mori? Táto loď prekonáva Eiffelovku a stavia najväčšie turbíny sveta!

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si kolos, ktorý sa vznáša na hladine severného mora, no zároveň dokáže vzlietnuť nad hladinu ako obor z futuristického filmu. Voltaire, najväčšia "heverová loď"…

Mallorca prekvapuje: Cesta Ma-2141, ktorá zamotá hlavu každému motoristovi

22.3.2025 Redakcia Auto trendy - Vedeli ste, že na Malorke existuje cesta, ktorá je tak kľukatá, že sa asfalt zamotáva do uzla? Ma-2141 nie je obyčajná horská cesta. S extrémne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov