20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicole’s)
Vyčistiť plech na pečenie od mastnoty a pripálených zvyškov jedla nie je také jednoduché. Niekedy nepomôže ani intenzívne drhnutie. Nečistoty však môžete odstrániť rýchlo a bez námahy. Všetko, čo potrebujete, máte v kuchyni.

Foto: shutterstock/Nicole’s
Znečistený plech môže spôsobiť viacero problémov. Špina ho znehodnocuje, ale ovplyvňuje aj chuť a vôňu pripravovaného jedla. Zvyšky na týchto varných nádobách predstavujú zdravotné riziko, pretože počas pečenia sa uvoľňujú škodlivé látky. Preto by ste mali plech na pečenie pravidelne čistiť. Prečítajte si o spoľahlivých domácich metódach.
Ako zabrániť pripáleniu jedla na plechu pri pečení?
Najlepším spôsobom je zabrániť pripáleniu jedla na plechu na pečenie. Predovšetkým pri príprave jedla v rúre musíte používať papier na pečenie alebo silikónovú podložku. Tieto pomôcky zabraňujú prilepeniu tuku na povrch. Takisto nesmieme zabúdať na pravidelné čistenie plechu na pečenie, pretože čerstvé nečistoty sa čistia ľahšie ako zaschnuté zvyšky jedla.

Foto: dhutterstock/Leka Sergeeva
Ako vyčistiť sporák bez drhnutia? Spôsoby s kuchynskými výrobkami
V kuchyni máme k dispozícii množstvo výrobkov, pomocou ktorých môžeme bleskovo a bez drhnutia odstrániť aj tie najodolnejšie nečistoty. Aké to sú?
- Soľ – tento kuchynský výrobok jednoducho rozotrite na plech a vložte ho do predhriatej rúry pri teplote 60 stupňov Celzia približne na 15 minút. Vplyvom tepla začne soľ absorbovať všetky nečistoty. Po vychladnutí ju musíme celú utrieť vlhkou handričkou.
- Jedlá sóda a kyselina citrónová – plech na pečenie je dobré na niekoľko hodín posypať hrubou vrstvou jedlej sódy a malým množstvom kyseliny citrónovej. Vznikne tak chemická reakcia, ktorá doslova zdvihne nečistoty z povrchu. Nakoniec prvok rúry umyte pod tečúcou vodou.
- Jedlá sóda a peroxid vodíka – tieto dva produkty sa vám budú hodiť pri obzvlášť ťažko odstrániteľných škvrnách. Zmiešajte ich na konzistenciu podobnú paste, naneste na plech a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Po uplynutí tejto doby jemne vydrhnite mäkkou špongiou a umyte pod tečúcou vodou. Jedlá sóda bude pôsobiť ako abrazívum, ktoré však neškriabe.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhadzujte vaječné škrupiny. Hoďte ich do panvice a prekonáte tento nepríjemný problém
Ako jednoducho doma vyčistiť pripálený hrniec? Päť metód, ktoré naozaj fungujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.