20.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Diah Inten).
Ľanové semienka a chia už roky kraľujú zdravotným superpotravinám. Ukazuje sa však, že existuje ešte lepšia, diétna voľba. Hovoríme o malých zrnkách, ktoré sa komplexne starajú o naše zdravie. Ako používať semienka bazalky sladkej? Zaraďte ich do svojho denného jedálnička a neoľutujete.

Foto: shutterstock/Diah Inten
Malé, čierne semienka sú cenené v ázijskej kuchyni a prírodnej medicíne už po stáročia. Tukmaria, tiež známa ako semienka sladkej bazalky, pochádza z Indie a Thajska, kde sa pridáva do nápojov a dezertov. Hoci na prvý pohľad pripomína chia, má viac vlákniny a cenných minerálov. Pri namáčaní napučí a vytvorí želatínový povlak, ktorý uľahčuje trávenie. Je ľahko stráviteľný a má skvelý vplyv na črevnú bakteriálnu flóru, a to je len začiatok.
Sú semienka bazalky zdravé? Ovplyvňujú telo na mnohých úrovniach
Tukmaria je skutočnou pokladnicou nutričných hodnôt. Len jedna polievková lyžica týchto semien poskytuje 20 percent dennej potreby vitamínu A až 45 percent dennej potreby vitamínu K. Okrem toho obsahuje:
- vápnik a horčík – podporujú zdravie kostí a svalov,
- železo – dôležité pre tvorbu červených krviniek,
- omega-3 – má protizápalové vlastnosti a podporuje činnosť srdca.
A čo viac, vláknina v semienkach sladkej bazalky podporuje trávenie, pomáha vám udržať sa dlhšie sýty a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia tukmarie môže tiež znížiť hladinu cholesterolu a priaznivo pôsobiť na črevnú bakteriálnu flóru. Vďaka svojim prebiotickým vlastnostiam podporuje peristaltiku a znižuje riziko zápchy, čo sa premieta do lepšej pohody a imunity. Má jemnú chuť a ľahko sa pridáva do každodenných jedál, takže ňou ľahko obohatíte svoj jedálniček.

Foto: shutterstock/Thanthima Limsakul
Ako jesť semienka bazalky? Nikdy ich nejedzte surové, pretože môžu byť škodlivé
Predtým, ako siahneme po tukmarii, musíme ju namočiť do vody, aby bola ľahko stráviteľná.
- Stačí jedna polievková lyžica semienok na pohár tekutiny a už po 15 minútach semienka napučia a vytvoria charakteristický rôsolovitý povlak.
Vďaka tomu tukmaria získava jemnú chuť a príjemnú konzistenciu. V tejto podobe sa skvele hodí do rôznych jedál a nápojov. Pridaná do kokteilov alebo smoothies im dodáva zamatovú, jemne gélovitú štruktúru a v kombinácii s jogurtom alebo ovsenými vločkami obohatí jedlo o vlákninu a cenné živiny.
Semená bazalky sa tiež hodia do polievok a omáčok, pretože nevyžadujú predchádzajúce namáčanie a ich neutrálna chuť nenarúša chuť pokrmu. V ázijskej kuchyni sú obľúbeným doplnkom dezertov, najmä falooda a bubble tea. Sú skvelé v letných limonádach, pudingoch alebo domácich izotonických nápojoch, dodávajú im zaujímavú textúru a dodatočnú nutričnú hodnotu.

Foto: shutterstock/mirzamlk
Aké superpotraviny zaraďujete do svojho jedálnička?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robíte túto chybu pri varení vajec? Prichádzate o cenné živiny!
Turbo kefír. Tieto prísady zvýšia jeho probiotické vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.