20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek)
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť začiatok dňa bez ovsených vločiek. Niet divu – tento raňajkový pokrm je chutný, výživný a rýchlo pripravený. Bohužiaľ, pri jeho príprave sa dá urobiť množstvo chýb. Medzi najčastejšie patrí nedostatočný čas varenia.

Foto: shutterstock/Vladislav Noseek
Ovsené vločky sú pokrmom, ktorý nikdy neomrzí, pretože sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a ľubovoľne upravovať prísady. Tentoraz sa však nezameriame na presný recept, ale na správny spôsob prípravy týchto raňajok. Je čas rozptýliť pochybnosti o varení ovsených vločiek.
Prečo jesť ovsené vločky?
Ovsené vločky sa oplatí jesť, pretože obsahujú vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú zinok, draslík, vápnik, železo a fosfor. Okrem toho sú zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a silných antioxidantov.
Pravidelná konzumácia ovsených vločiek upravuje činnosť čriev a zlepšuje peristaltiku. Zrýchľuje sa metabolizmus, čo podporuje efektívnejšie trávenie. Toto raňajkové jedlo prospieva srdcu tým, že znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Znižuje teda riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Foto: shutterstock/irina2511
Okrem toho stabilizuje hladinu cukru v krvi, čím zabraňuje náhlym výkyvom glukózy a pomáha kontrolovať hmotnosť. Vďaka sacharidom s pomalým uvoľňovaním poskytuje dlhotrvajúcu energiu.
Ovsené vločky posilňujú imunitný systém tým, že neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré urýchľujú proces starnutia organizmu a môžu viesť k vzniku závažných ochorení vrátane rakoviny.
Ako pripraviť ovsené vločky, aby boli zdravé? Varenie je dôležité
V prvom rade by sme si mali uvedomiť, že ovsené vločky by sa nemali variť príliš dlho. Proces varenia musíme ukončiť, keď sa stane krémovou a mäkkou. Zvyčajne to trvá 5-7 minút, v závislosti od druhu ovsených vločiek. Ak použijeme instantné vločky, čas varenia bude kratší. Horské vločky musíme variť o niečo dlhšie.
Ovsené vločky budú zdravým jedlom, ak sa vzdáme pridávania cukru do nich. Oslaďte ju medom alebo javorovým sirupom, ktorý jej dodá sladkú chuť. Pomôcť môžu aj rôzne druhy ovocia. Do tohto jedla odporúčame použiť aj prírodný jogurt alebo odstredené mlieko. Čo sa týka tukov, je vhodné jedlo obohatiť o orechy, chia semienka alebo arašidové maslo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte radi ovsené vločky? Pridajte túto zložku a schudnete rýchlejšie!
Takto si môžete pripraviť rýchle a zdravé raňajky, ktoré zasýtia a povzbudia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.