21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/CHALLA_81)
Datle sú prírodné sladkosti, ktoré nielen skvele chutia, ale dodávajú aj energiu a cenné živiny. Vďaka svojej karamelovej štruktúre sú ideálnou náhradou klasických dezertov. Datle však nie sú len vhodnou sladkosťou – hodia sa aj k slaným prílohám. Tu sú tri recepty, ktoré vám dokážu, že sa ich vždy oplatí mať v kuchyni.

Foto: shutterstock/CHALLA_81
Datle – prírodná sladkosť plná výhod
Datle nie sú len chutným občerstvením, ale aj skutočnou výživovou bombou. Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti, takže sú skvelou náhradou spracovaných sladkostí. Obsahujú tiež draslík, horčík a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém a pomáhajú v boji proti únave. Vďaka prírodným cukrom – fruktóze a glukóze – dodávajú energiu bez prudkého zvýšenia hladiny cukru v krvi. Zaujímavé je, že datle majú aj protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Skrátka: malé ovocie, veľká sila!
Datle s arašidovým maslom a čokoládou – zdravá alternatíva praliniek

Foto: shutterstock/Aquarius Studio
Ingrediencie:
- Medjool datle (alebo iné veľké a mäkké datle)
- arašidové maslo (najlepšie 100%)
- horká čokoláda (70 % kakaa alebo viac)
- štipka morskej soli
Príprava:
Datle rozkrojte pozdĺžne, ale nie úplne – majú sa otvoriť ako malá kapsa. Do stredu dajte lyžičku arašidového masla. Zalejeme rozpustenou čokoládou a posypeme soľou. Vložíme do chladničky na 15 minút, kým čokoláda neztuhne. Výsledok? Sladkosť datlí, krémové arašidové maslo a tmavá čokoláda vytvárajú dezert, ktorý je skutočne návykový.
Datle s parmskou šunkou, camembertom a medom – dokonalé večerné občerstvenie
Znie to nezvyčajne? Datle v suchej verzii sú hitom, najmä v kombinácii s údenou šunkou a mäkkým syrom.
Ingrediencie:
- Datle
- camembert
- parmská šunka
- tekutý med

Foto: shutterstock/bonchan
Príprava:
Datle nakrájajte na plátky a odstráňte semienka. Naplňte ich kúskom camembertu. Každú datľu obalíme plátkom šunky. Uložíme na plech a pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí pokvapkajte medom a podávajte teplé.
Datľovo-banánový nápoj so škoricou – expresný spôsob, ako si dopriať sýtu sladkosť
Ak hľadáte niečo rýchle a sýte, tento koktail bude ideálnym riešením. Vďaka datliam je prirodzene sladký a pridanie škorice zvýrazní jeho chuť.
Ingrediencie:
- 2 banány
- 4 datle (namočené na niekoľko minút v teplej vode)
- 250 ml rastlinného alebo kravského mlieka
- ½ čajovej lyžičky škorice
- hrsť vlašských orechov (nepovinné)

Foto: shutterstock/nblx
Príprava:
- Všetky prísady vložte do mixéra.
- Mixujte do hladka.
- Vypite ihneď alebo vychlaďte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.