21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gerd-harder).
Vzhľadovo sa trochu podobá repe, patrí do čeľade kapustovitých a v mnohých krajinách sa používa namiesto zemiakov. Má jemne sladkú a korenistú chuť porovnateľnú s reďkovkami. Je tiež veľmi zdravá, ale na Slovensku ju používame len zriedka. Je to škoda. Na čo je kvaka dobrá?

Kvaka (kapusta repková) je koreňová zelenina, ktorá vznikla krížením listovej kapusty a repy. Pôvodne sa pestovala v Škandinávii, odkiaľ sa rozšírila do zvyšku Európy. Má tvar mierne sploštenej gule na vrchole, z ktorej vyrastajú listy. Čo sa týka farby, prechádza od fialovej po krémovú. Prečo ju zaradiť do svojho jedálnička?
Na čo je dobrá kvaka? Ideálna zelenina pre tých, ktorí držia diétu, a nielen pre nich
Takmer 80 % kvaky tvorí voda.
- Hoci neobsahuje veľa minerálnych solím nájdete v nej veľa železa, horčíka, medi a síry.
- Okrem toho je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré majú priaznivý vplyv na vzhľad a stav pokožky a vlasov, a vitamínu C a vitamínov A, K, D a E podporujúcich imunitu.
- Zeleninu ocenia aj ľudia, ktorí sa starajú o svoju postavu alebo ktorí chudnú, pretože obsahuje len 36 kalórií na 100 gramov. Napriek tomu po jej konzumácii poskytuje príjemný pocit sýtosti na dlhú dobu.
- V kvake nájdete aj polyfenoly alebo antioxidanty, ktoré sú cenné pre vaše zdravie a ktoré majú antioxidačný účinok, ničia voľné radikály a udržujú vás dlho mladými.
- Okrem toho obsahuje aj glukozinoláty, presnejšie povedané rastlinné sírne glykozidy. Pripisujú sa im antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky, okrem toho znižujú riziko vzniku rakoviny. Akoby to nestačilo, sú aj bohatým zdrojom vlákniny.
Ako pripraviť kvaku na konzumáciu? Existuje niekoľko spôsobov

Foto: shutterstock/Dar1930
- V surovom stave sa výborne hodia ako príloha na sendviče alebo k šalátom, prípadne z nich môžete uvariť polievku.
- Skvele chutia nakrájané na plátky, ochutené soľou a korením a zapečené v rúre.
- Môže byť zaujímavým doplnkom mäsových jedál, ktorým dodá osobitý nádych.
Kto by nemal jesť kvaku? Títo ľudia by mali byť opatrní
- Keďže kvaka má obrovský vplyv na činnosť štítnej žľazy, ľudia trpiaci príbuznými ochoreniami by mali byť opatrní. To všetko preto, že v nej nájdete syntetizujúce zlúčeniny, takzvané tiokyanáty, ktoré kontrolujú a v prípade potreby aj zastavujú cirkuláciu jódu v žľaze. Ak sa tento proces naruší, môže to viesť až k hypotyreóze, preto je v takýchto prípadoch lepšie poradiť sa s lekárom, než ho zaradíte do svojho jedálnička.
- Okrem toho by opatrní mali byť aj tí, ktorí trpia chronickými zápalmi tráviaceho traktu a akútnymi črevnými a žalúdočnými ochoreniami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V Nórsku je skutočným hitom. Slováci ňou opovrhujú a pritom pomáha chudnúť
Nielen do polievky. Pripravíte z neho chutnú nátierku na sendviče. Budú chutiť ako mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.