21.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Francescomoufotografo).
Kedy by ste mali zrezať hrozno, aby sa vám v sezóne rodili šťavnaté a chutné plody? Nepremeškajte termín, inak úroda nebude patriť k najlepším, a okrem toho si dajte pozor na techniku. Aj tá má veľký význam.

Foto: shutterstock/Francescomoufotografo
Na jar sa záhradkári nemôžu sťažovať na nedostatok aktivít. Je to najlepší čas na to, aby ste urobili na pozemku po zime poriadok a pripravili záhony a rastliny na nadchádzajúcu sezónu. Medzi mnohými úlohami a povinnosťami nesmiete zabudnúť na pravidelné zastrihávanie kvitnúcich aj plodiacich kríkov. Ak máte vinič, chopte sa záhradníckych nožníc.
Kedy orezávať hrozno? Už nie je veľa času
Hrozno by sa malo strihať niekoľkokrát ročne. Prvýkrát je najlepšie urobiť ho začiatkom februára alebo marca. Ide o tzv. hlavný rez rastliny, ktorá je ešte v období vegetačného pokoja. Vyhnete sa tak tzv. obdobiu plaču floému, teda obdobiu, keď koluje veľké množstvo šťavy, ktoré môže byť po reze spojené s oslabením viniča. Ak ste tento termín nestihli, nič nie je stratené, pretože koniec marca je tiež vhodným obdobím. Najmä ak máte v záhrade mrazuvzdornejšie odrody. Dôležité je, aby ste sa do toho nepúšťali v apríli a začiatkom mája.
TIP! Náchylné odrody sa odporúča strihať v novembri, okrem toho je to vhodný čas na skrátenie výhonkov, ktoré ste nestihli na jar. Len nezabudnite chrániť „poranené“ výhonky pred mrazom.
Ako strihať hrozno na jar? Zbavte sa problémových výhonkov
Ďalší rez, tzv. sanitárny rez, by sa mal uskutočniť v druhej polovici mája. Vtedy by sa mali odstrániť všetky choré, slabé a zdrevnatené časti výhonkov. Rastlina sa tak bude môcť ešte viac sústrediť na tvorbu nových výhonkov, z ktorých budete môcť o niekoľko mesiacov zbierať chutné plody. Na druhej strane, ak ste hrozno vysadili len nedávno, pamätajte, že v prvom roku by ste ho nemali tak radikálne skracovať, ako sa to zvyčajne robí, pretože rastlina by mala byť schopná rásť. Vašou úlohou je len skrátiť hlavný výhonok nad druhým púčikom od zeme (vytvoria sa tak dva výhonky). V druhom roku odstráňte slabší z nich a v treťom roku mu dajte tvar, ktorý vám vyhovuje. Potom je najlepšie ponechať maximálne 6 bočných výhonkov. Nezabudnite použiť opory.
Strihanie hrozna (okrem prvého roku) je jednou zo základných činností, ktoré by sa mali vykonávať pravidelne a dokonca radikálne. Nielenže regulujete jeho rast, ale zároveň ho prinútite vytvárať nové výhonky a oveľa bohatšie plody. Z tohto dôvodu je rozhodne lepšie ho nevynechávať. V opačnom prípade budete mať namiesto pekného, skrotnutého a výnosného viniča spleť viniča.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobte to s viničom v novembri. V sezóne vám bude ovocie závidieť celá dedina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.