21.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).
Jahody sú najchutnejšie priamo z kríka, najlepšie z vlastnej záhrady. Všetci si z detstva pamätáte chuť sladkého ovocia nazbieraného na prázdninách u babičky. Ukázalo sa, že naše staré mamy vyberali na výsadbu špecifické odrody jahôd, obzvlášť šťavnaté a sladké.

Foto: shutterstock/barmalini
Výhody jahôd sa nedajú spočítať. Sú chutné, zdravé a navyše majú nízky obsah kalórií. Čakáte celý rok, aby ste mohli ochutnať ich plody priamo z kríka. Ktoré odrody by ste si mali vybrať, aby boli čo najsladšie?
Ktoré odrody jahôd sú najsladšie?
Ak chcete jahody sladké ako od babičky, vyberte si konkrétne odrody, ktoré sa osvedčili v našich klimatických podmienkach. V obchodoch ich máme k dispozícii veľa a musíme vedieť, ktoré z nich prinesú výnimočné plody. Ktoré odrody jahôd sú najsladšie?
- Jahoda Lambada: Považuje sa za najsladšiu odrodu u nás so šťavnatými plodmi. Sadenice však nie sú veľmi úrodné.
- Jahoda Polka: Výnimočne sladká, s jemným karamelovým nádychom. Jej plody sú stredne veľké, ideálne na konzumáciu v surovom stave. Je mrazuvzdorná, a preto je vhodná na pestovanie v našich podmienkach.
- Jahoda Kent: jedna z najranejších a najsladších odrôd s veľkými a odolnými plodmi.
Ktoré odrody jahôd si vybrať na konzervovanie?
Jahody sú tu s nami len krátko, ale nič vám nebráni v tom, aby ste ich chuť uzavreli do pohárov. Konzervovanie v podobe džemov, zaváranín alebo kompótov vám umožní vychutnávať si ich po celý rok. Odrody jahôd na konzervovanie by mali mať kompaktné plody. Vhodné na to sú napr:
- Jahoda Senga Sengana: jej plody sa pri tepelnej úprave úplne rozpadnú a vytvoria hladkú pastu, ktorá je ideálna na džemy.
- Jahoda Kent: sladká a kyslá, ideálna na kompóty a želé. Veľmi ľahko sa mixuje.
- Jahoda Roxana: má veľké, dužinaté plody, ktoré nepúšťajú vodu. Vďaka tomu majú konzervy výraznú jahodovú chuť. Ideálna na konzervovanie, zachováva kúsky ovocia.
- Jahoda Dukat: s veľkými tmavočervenými plodmi. Ide o starú odrodu, ktorú poznali už naše babičky, ktoré vedeli, že do marmelád z tejto odrody netreba pridávať veľa cukru.
Do svojich marmelád si vždy vyberajte zdravé a čerstvé ovocie. Treba tiež pamätať na to, že jahody sa dajú úspešne zmraziť a neskôr pridať do koláčov alebo dezertov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahody zalejte týmto hnojivom. Toto je tajný spôsob záhradkárov, ako získať šťavnaté a veľké ovocie
Jahody rastú ako bláznivé. Pripravte si tekuté hnojivo a pravidelne zalievajte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.