21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana).
Milujete ich v šalátoch, na chlebíčkoch alebo ako prílohu k obedu. Nakladané uhorky však nie sú len chutnou pochúťkou – sú skutočným pokladom pre vaše zdravie. Vedci potvrdzujú, že pravidelná konzumácia týchto fermentovaných dobrôt môže výrazne zlepšiť zdravie vašich čriev a posilniť imunitu.

Foto: shutterstock/Tatevosian Yana
Nakladané uhorky patria už stáročia k tradičným potravinám slovanských národov. Na Slovensku ich milujeme v zemiakovom šaláte, ako prílohu k mäsitým jedlám alebo jednoducho na chlebíku s maslom. Málokto však vie, že za ich kyslou chuťou sa skrýva obrovská sila, ktorá dokáže zázraky pre naše zdravie.
Tajomstvo nakladaných uhoriek: Prečo sú také zdravé?
Počas procesu fermentácie sa v uhorkách vytvárajú prospešné probiotické baktérie, najmä Lactobacillus a Bifidobacterium. Práve tieto mikroorganizmy sú kľúčové pre zdravie nášho tráviaceho systému. Fungujú ako prirodzený probiotický doplnok, ktorý podporuje správne trávenie a pomáha telu lepšie vstrebávať živiny.
Pravidelná konzumácia nakladaných uhoriek môže výrazne znížiť problémy s nadúvaním a zápchami. Navyše, zdravá črevná mikroflóra zohráva kľúčovú úlohu v našej imunite. Vedeli ste, že až 70-80% imunitného systému sa nachádza práve v črevách? Preto je starostlivosť o črevnú mikroflóru taká dôležitá.
Nakladané uhorky sú tiež bohatým zdrojom vitamínov. Obsahujú najmä vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, a vitamíny skupiny B, ktoré priaznivo pôsobia na nervový systém. Nájdete v nich aj kyselinu mliečnu, ktorá má blahodarný vplyv na črevá a bakteriálnu flóru.
Okrem toho obsahujú aj dôležité minerály ako draslík, horčík a vápnik, ktoré sú prospešné pre kosti, srdce a svaly. Všetky tieto látky robia z nakladaných uhoriek skutočný superpotravinový zázrak!

Foto: shutterstock/anmbph
Kombinácie, ktoré znásobia účinok: S čím jesť nakladané uhorky?
Nakladané uhorky môžete kombinovať s rôznymi jedlami, čo je dôvod, prečo ich Slováci tak radi využívajú vo svojej kuchyni. Najlepšie chutia ako príloha k sendvičom, mäsu, obedovým jedlám alebo v šalátoch.
Fermentované potraviny sa výborne dopĺňajú s potravinami bohatými na bielkoviny, ako sú vajcia, chudé mäso a strukoviny. Táto kombinácia môže zlepšiť vstrebávanie živín a znásobiť zdravotné benefity.
Stojí za to piť aj šťavu z nakladaných uhoriek, hoci nie každý si obľúbi jej chuť. Táto šťava má silné čistiace a posilňujúce účinky. Je jedným z najprirodzenejších elektrolytov, aké môžeme telu dodať. Obsahuje sodík, draslík a horčík, čo pomáha pri hydratácii organizmu.
Šťava z nakladaných uhoriek sa dokonale hodí ako izotonický nápoj po fyzickej námahe, pretože môže zmierniť svalové kŕče. Čo je zaujímavé, urýchli regeneráciu organizmu aj po večierku, kde ste si dopriati alkohol. Mnohí ju považujú za účinný prírodný liek na „opicu“.
Pri pití šťavy z nakladaných uhoriek by ste to však nemali preháňať kvôli jej kyslému pH. Môže dráždiť žalúdok, najmä u ľudí s refluxom alebo vredmi. Nie je vhodná ani pre osoby s problémami s obličkami kvôli vysokému obsahu soli.
Koľko a ako často jesť nakladané uhorky? Zlatá stredná cesta
Aby ste maximálne využili blahodarný vplyv nakladaných uhoriek, najlepšie je konzumovať ich pravidelne, ale v primeraných množstvách. Optimálnym momentom je zaradiť ich do obeda alebo ako občerstvenie počas dňa, čím podporíte trávenie.
Odporúča sa však vyhnúť ich konzumácii na prázdny žalúdok, najmä u osôb so žalúdočnými problémami, pretože môžu spôsobiť podráždenie sliznice.
Odborníci odporúčajú konzumovať 3 až 5 porcií nakladaných uhoriek týždenne. Jedna porcia predstavuje približne 2-3 kusy denne. Takéto množstvo postačí na podporu črevnej mikrobioty a zlepšenie imunity bez preťaženia organizmu nadbytkom soli, ktorá sa v nakladaných uhorkách tiež nachádza.
Ak sa rozhodnete piť šťavu z nakladaných uhoriek pre zdravé črevá, môžete prijímať 50-100 ml denne, ale robte občas malé prestávky. Ak šťavu pijete po tréningu ako izotonický nápoj, môžete prijať 100-150 ml.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladané uhorky. Ako ich nakladať, aby zostali chrumkavé? Voda nie je všetko
Pochúťka plná živín a začína sezóna ich jedenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.