21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela).
Varenie vajec – jednoduché, však? Ale čo ak vám poviem, že existuje spôsob, ako pripraviť vajce, ktoré bude mať ideálnu konzistenciu bielka aj žĺtka? Áno, je to možné, ale trvá to… až 32 minút! Taliani prišli s prevratnou metódou, ktorá vás ohromí. Znie to ako zázrak, ale naozaj to funguje! Čítajte ďalej a zistite, čo sa za touto technikou skrýva!

Foto: shutterstock/Grazziela
Prečo je varenie vajec takým problémom?
Všetci vieme, že vajcia sa dajú uvariť na rôzne spôsoby – na tvrdo, na mäkko, či na polotvrdo. Ale čím dlhšie varíte, tým viac sa bielko a žĺtok zmenia. Biele bielko sa stane tvrdým a žĺtok môže byť buď tekutý, alebo príliš stuhnutý. Kľúčom je nájsť správnu rovnováhu teploty, ktorá je potrebná na optimálne varenie.
Nová metóda – „periodické varenie“
Vedci z Neapolského univerzity prišli s inováciou, ktorá môže zmeniť všetko. Metóda, ktorú nazvali „periodické varenie“, je založená na striedavom umiestňovaní vajca do vody rôznych teplôt. Tento proces, ktorý vyžaduje presnú koordináciu, môže trvať až 32 minút, ale výsledky sú ohromujúce!
Ako to funguje? Jajka sa striedavo umiestňujú na 2 minúty do vriacej vody a na 2 minúty do vody o teplote približne 30°C. Tento cyklus sa opakuje osemkrát, až kým vajce nie je dokonale uvarené.
Prečo to trvá 32 minút?
Zdá sa to ako dlhý čas, ale vedci sa uistili, že táto metóda prináša tie najlepšie výsledky. Žĺtok a bielko sú presne také, aké by mali byť – jemné, ale nie príliš tekuté, a zároveň bohaté na živiny. Pre tých, ktorí milujú vajcia na tvrdo, to môže byť sklamaním, ale pre milovníkov ideálneho vajíčka je to neprekonateľná voľba!
Výhody tohto objavu
Okrem toho, že vajce bude mať dokonalú textúru, vedci tvrdia, že táto metóda zachováva viac živín, ako tradičné varenie. Tým, že teplo sa prenáša postupne, vajce si uchová viac vitamínov a minerálov.
Kto by mal túto metódu vyskúšať?
Ak ste fanúšikom vajec a chcete zažiť niečo nové, určite to vyskúšajte. Hoci 32 minút môže znieť ako dlhý čas, výsledky vás presvedčia. Taliani totiž prišli na spôsob, ako pripraviť vajce, ktoré by vám naozaj závideli aj šéfkuchári.
Prečo by sme mali jesť vajcia?
Vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a obsahujú vitamíny, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Vitamíny A, D, E a B sú neoceniteľné pre imunitu, zdravie očí, a činnosť nervového systému. Vajcia sú tiež bohaté na cholín, ktorý je kľúčový pre zdravie mozgu.
A hoci niektorí tvrdia, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu, realita nie je čiernobiela. Prečítajte si náš článok, ktorý sa zaoberá tým, koľko vajec môžeme zjesť týždenne a ako ovplyvňujú naše zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vrásky? S touto masťou nie. Obsahuje „vitamín mladosti“ a funguje lepšie ako najdrahšie krémy
Zmiešajte so šampónom na vlasy a umyte si hlavu. Váš účes získa mega objem
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.