22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maren Winter).
Zabudnite na tradičnú múku! Tento revolučný recept na domáci chlieb vás prekvapí svojou jednoduchosťou a úžasnou chuťou. Stačí pár bežných surovín a za chvíľu si môžete vychutnať mäkučký chlieb, ktorý zostane čerstvý celé dni. Pekárenské výrobky sa môžu hanbiť!

Foto: shutterstock/Maren Winter /ilustračné foto/
Život bez chleba si ťažko vieme predstaviť. Žiaľ, existujú ľudia s určitými zdravotnými problémami, ktorým tradičný chlieb škodí, alebo jednoducho nechcú konzumovať múku. Dnes vám prinášame recept na božský, mäkučký chlieb bez múky, zato plný chuti. Stačí len chvíľka miešania a zvyšok práce urobí rúra. Bežné chleby z pekární sa môžu schovať.
Chlieb bez múky? Skeptici nech sa idú skryť!
Niekto by mohol namietať, že chlieb bez múky nie je chlieb, ale len akýsi druh placky. Nevadí, ja tvrdím, že je to chlieb, pretože z neho robím chutné sendviče. Recept na tento chlieb bude ideálny pre ľudí, ktorí nejedia produkty s lepkom alebo z nejakého dôvodu obmedzujú sacharidy vo svojej strave.
Zamilujú si ho aj fyzicky aktívni ľudia a športovci, pretože je fantastickým zdrojom bielkovín. Recept na chlieb z tvarohu je neuveriteľne jednoduchý, v podstate stačí zmiešať ingrediencie a upiecť. Moje sendviče ešte nikdy neboli také chutné a čo je dôležité – chlieb zostane mäkký aj niekoľko dní. Nečakajte a vyskúšajte tento recept – určite vás nadchne, aj keď ste zarytým milovníkom (alebo milovníčkou) pšeničného pečiva.
Domáci zázrak z tvarohu: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý
Potrebujete len pár základných surovín, ktoré pravdepodobne už máte doma. Tento recept je naozaj jednoduchý a výsledok vás ohromí svojou chuťou a konzistenciou.
Ingrediencie:
- 500 g polotučného tvarohu v kocke
- 3 stredne veľké vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 100 g slnečnicových semienok
- 200 g ľanových semienok
- soľ podľa chuti (ja som pridala aj lyžičku provensálskych bylín)
- 2 lyžičky čiernej rasce – voliteľne, ja ju mám rada

Foto: shutterstock/Joanna 12 /ilustračné foto/
Postup prípravy:
- Tvaroh preložte do misky a roztlačte ho vidličkou alebo rozmeľte lisovačom alebo tĺčikom na zemiaky. Radšej ho nemeľte v mlynčeku – malé kúsky syra zabezpečia, že chlieb bude mať príjemnejšiu textúru.
- K tvarohu pridajte vajcia, plnú lyžičku prášku do pečiva, slnečnicové semienka, ľanové semienka, koreniny a prípadne čiernu rascu. Milujem ju pre jej chuť a vlastnosti znižujúce cukor.
- Energicky premiešajte všetko na jednotnú, hustú hmotu. Potom pripravte plech na pečenie a vyložte ho papierom.
- Tvarohovú hmotu vytvarujte do tvaru bochníka chleba a položte na plech. Môžete ho tiež upiecť vo forme na srnčí chrbát. Potom vložte chlieb do rúry predhriateho na 200 stupňov – funkcia hore-dole.
- Tvarohový chlieb pečte 50-55 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke. Krájajte ho, až keď úplne vychladne. Skladujte v chladničke v uzatvárateľnom vrecku alebo nádobe na potraviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.