22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Z čoho môžete pripraviť zaujímavý recept na obed? Kuracie mäso, banány a arašidy. Hoci to znie nezvyčajne, výsledok je jedinečný. Flygande Jacob je švédske jedlo zo 70. rokov minulého storočia, ktorého krémová konzistencia a jedinečná kombinácia chutí prekvapí aj tých najväčších skeptikov.

Foto: shutterstock/AS Foodstudio
Keď sa môj manžel vrátil z bowlingu a oznámil mi, že jeho kamarát, rodený Švéd, sa s ním podelil o recept na „akýsi švédsky Flygande Jacob“, pristupovala som k tomu s veľkou rezervou. Sladké a pikantné kuracie mäso s orechmi? Znie to prinajmenšom podozrivo. Ale keďže mám rada kulinárske experimenty, rozhodla som sa to vyskúšať. A urobila som dobre, pretože zloženie chutí prekonalo moje očakávania. Dokonca aj deti to zjedli, čo je to najlepšie odporúčanie. Preto ak hľadáte jedlo, ktoré sa líši od všetkých ostatných, tento recept je pre vás.
Aké ingrediencie potrebujete do kastróla ,,Flygande Jacob“? Urobte ho raz a stane sa trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka.
Hoci mnohí ľudia robia tento recept s morčacím mäsom, ja mám oveľa radšej kuraciu verziu. Je jemnejšie a zároveň šťavnatejšie, vďaka čomu je pokrm rozhodne chutnejší. Chcete vyskúšať hydinu v netradičnej verzii? Nižšie nájdete zoznam ingrediencií na 6 porcií.
- kilogram kuracích filé
- 300 g údenej slaniny
- 2 zrelé banány
- 500 ml smotanového syra, min. 30 % tuku
- 200 ml sladkej chilli omáčky
- 1 lyžička madraského kari korenia
- 3 PL mangového čatní
- 150 g arašidov
- malá chilli paprička
- ryža na podávanie
TIP! Ak nemáte mangové čatní, môžete použiť broskyňový alebo marhuľový džem s trochou jablčného octu – účinok bude veľmi podobný. A ak chcete chuť ešte viac zvýrazniť, pokvapkajte to celé pred pečením trochou limetkovej šťavy.
Toto je najlepší recept na večeru aj mimo nej. Je pripravený v okamihu
Vo Švédsku je ,,Flygande Jacob“ klasikou pre väčšie stretnutia. Či už ide o rodinnú večeru, večeru s priateľmi alebo párty, osvedčí sa všade tam, kde je dôležitá jednoduchosť a chuť. Jedlo sa podáva vždy horúce, priamo z rúry. Vďaka krémovej omáčke a chrumkavej poleve je ťažké zastaviť sa len pri jednej porcii.
Ako ho pripraviť?
- Rúru predhrejte na 225 stupňov. Medzitým nakrájajte kuracie mäso na kocky a slaninu na pásiky.
- Mäso opečte na panvici. Najprv kuracie mäso asi 4 minúty opečieme do hneda, potom slaninu do chrumkava.
- Kuracie mäso uložte do pekáča a na vrch položte plátky banánov.
- Teraz je čas na omáčku. Zmiešajte smotanu, chilli omáčku, kari omáčku a mangové čatní a potom ňou rovnomerne polejte obsah pekáča.
- Vrch posypte slaninou, arašidmi a ak máte radi ostrejšie chute, aj nadrobno nakrájanou paprikou.
- Pečte 25 minút. Keď vrch zhnedne a omáčka zhustne, jedlo je hotové.
- Podávajte horúce s ryžou, ktorá dokonale absorbuje aromatickú omáčku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vybral tri najzdravšie polievky. Na jednu z nich Slováci takmer zabudli!
Pripravíte za pár minút a nasýtite celú rodinu. Ideálne na obed alebo večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.