22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dian Oktaviani).
Mnohí ľudia toto ovocie pri nakupovaní prehliadajú. Hoci vyzerá trochu ako hruška, nie je to tak. Obsahuje však veľa dobrých vecí vrátane vitamínu C a flavonoidov. Preto sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Ako chutí guava?

Foto: shutterstock/Dian Oktaviani
V slovenských obchodoch nájdeme skutočne obrovský sortiment rôznych druhov ovocia. Od tých obľúbených a známych už roky, ako sú banány, jablká, maliny alebo jahody, až po tie menej známe, ale tropickejšie. Zatiaľ čo mango, avokádo alebo papája sú len ťažko prekvapujúce, prekvapiť môže napríklad guava, známa aj ako guajava. Je však nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Určite ju vyskúšajte.
Prečo jesť guavu? Má viac vitamínu C ako pomaranče
Guava sa vyskytuje v mnohých odrodách, z ktorých na Slovensku nájdeme najčastejšie dve.
- Prvou je guava pravá alebo guava obyčajná, ktorá má guľovitý tvar trochu pripomínajúci hrušku. Jej dužina je biela, ružová alebo červená.
- Druhou je guava jahodová, ktorá má malé červené plody s bielou dužinou a intenzívnou jahodovou chuťou.

Foto: shutterstock/Murilo Mazzo
Bez ohľadu na ich vzhľad nájdete v ovocí mnoho vitamínov a minerálov.
- V prvom rade ide o vitamín C, ktorého má dokonca 4-5-krát viac ako pomaranče, vďaka čomu posilňuje organizmus a pomáha bojovať proti infekciám. Už jedna stredne veľká guava dokáže pokryť celkovú dennú potrebu tohto vitamínu.
Je guava zdravá? Podporuje imunitu, má antivírusové účinky a oveľa viac
- Plody guavy sú tiež bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, betakaroténu, flavonoidov, draslíka, vápnika, železa, zinku, medi a vlákniny, vďaka čomu podporujú tráviaci systém a zlepšujú činnosť čriev.
- Okrem toho majú antibakteriálne, antivírusové, protizápalové a dokonca antiparazitárne účinky. Bojujú proti voľným radikálom, takže sa výrazne znižuje riziko vzniku mnohých chronických ochorení a majú priaznivý vplyv aj na pokožku, vlasy a nechty.
- Výťažky získané z týchto tropických plodov sa používajú pri prevencii rakovinových ochorení, ako je rakovina prsníka, pľúc, hrubého čreva a prostaty.
TIP! Okrem samotného ovocia môžete na prípravu zdravých nálevov použiť aj listy guavy. Upokojujú kašeľ, prospievajú žalúdku a zmierňujú príznaky hnačky alebo zvracania. Môžete ich použiť aj na výrobu masky na aknóznu pleť.
Akú chuť má guava? Zaujímavá kombinácia
Guava je niekedy cenená nielen pre svoje vynikajúce vlastnosti, ale aj pre svoju jedinečnú sladkokyslú chuť. Podľa niektorých pripomína kombináciu fíg a hrušiek, zatiaľ čo iní poukazujú na to, že je podobná jahodám a ananásu. V dužine nechýbajú semená, ktoré sú tiež jedlé, takže ich nemusíte odstraňovať.
Ovocie môžete konzumovať surové alebo vo forme džemov, smoothies, džúsov, drinkov či zákuskov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani hruška, ani jablko. Táto exotická pochúťka sa niekedy nazýva „ovocie mladosti“.
Ovocie, ktoré môže zmeniť život seniorov. Je nenahraditeľné pre pamäť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.