22.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ktorá odroda paradajok je najlepšia na konzervovanie? Snívate o domácich omáčkach, kečupoch a pyré plných chuti? Kľúčom k úspešnému konzervovaniu sú správne vybrané odrody paradajok. Hoci takmer všetky chutia výborne aj surové, niektoré sú ideálne na to, aby sa ich intenzívna chuť uzavrela v pohároch. Zistite, ktoré odrody sú najlepšie a ako ich pestovať vo vlastnej záhrade.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Paradajky sú jednou z najobľúbenejších plodín v domácich záhradách a na balkónoch. Dozrievajú na slnku a potešia svojou chuťou a vôňou, preto sa v lete často pridávajú do šalátov, sendvičov a teplých jedál. Ich bohatú úrodu sa oplatí využiť na prípravu domácich zaváranín, ktoré vám umožnia vychutnať si chuť plodov aj v chladnejších mesiacoch. Musíte si však vybrať správne odrody – niektoré chutia najlepšie surové, iné sú vďaka svojej mäsitej dužine a nízkemu obsahu vody ideálne do omáčok, pyré a kečupov. Ktoré paradajky sa v tejto úlohe najlepšie uplatnia?
Výsev paradajok: Najlepší čas je marec alebo začiatok apríla. Nastal čas pustiť sa do práce
Paradajky sú teplomilné rastliny, preto ich treba dobre pripraviť. Ak chcete získať zdravé a silné sadenice, odporúča sa pripraviť si sadenice sami. Rozhodujúci je však správny termín výsevu – ideálne v polovici marca alebo začiatkom apríla. Skorší výsev môže mať za následok oslabenie a preťaženie sadeníc, najmä ak im nezabezpečíte dodatočné svetlo.
Semená umiestnite do ľahkej, priepustnej pôdy a až do vyklíčenia udržiavajte teplotu okolo 25 stupňov Celzia. Keď sa objavia prvé listy, je dobré znížiť teplotu na 18 – 20 stupňov Celzia cez deň a 12 – 15 v noci. To umožní správny vývoj rastlín. Substrát by mal byť neustále vlhký, preto by sa mal pravidelne kropiť vodou. Správne ošetrené sadenice sú zárukou silných sadeníc, ktoré môžete v máji bezpečne preniesť do záhrady.
Najchutnejšie odrody paradajok. Ktoré paradajky na zimu do pohárov?
Medzi mnohými odrodami paradajok majú osobitné miesto tie ideálne na konzervovanie – mäsité, aromatické a s nízkym obsahom vody. Práve z nich je najjednoduchšie pripraviť hustý kečup alebo omáčku, ktorá má intenzívnu chuť. Jednou z najcennejších odrôd je talianska San Marzano, ktorá sa považuje za klasiku stredomorskej kuchyne. Skvelou voľbou sú aj odrody ako Roma, Costoluto Fiorentino, Lima, Kmicic, Amish Paste, Granit a ikonické Býčie srdce. Vďaka ich pevnej konzistencii sú domáce konzervy husté, esenciálne a plné chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy zasiať paradajky pre sadenice na parapete? Pestovanie paradajok zo semien
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.