22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea).
Ľanové semienka sa už roky tešia povesti jednej z najzdravších potravín. Ich pravidelná konzumácia má mnoho výhod. Ako každý produkt si však vyžaduje správnu prípravu a používanie. Aké najčastejšie chyby robíme pri konzumácii tejto superpotraviny? Zistite, či to robíte zle.

Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea
Bohatstvo zdravia alebo skryté nebezpečenstvo?
Ľanové semienka sú nepochybne pokladom vlákniny, omega-3 mastných kyselín a lignanov, ktoré sú prírodnými antioxidantmi. Vďaka týmto zložkám zlepšujú trávenie, podporujú srdce a vykazujú aj protizápalové účinky.
Ich nevhodné používanie však môže viesť k zdravotným problémom.
- Hlavným rizikom spojeným s ľanovým semienkom sú kyanogénne glykozidy, ktoré obsahuje. Tieto prírodné chemické zlúčeniny sa v nadbytku môžu premeniť na kyanovodík, ktorý je pre organizmus toxickou látkou. Kľúčom k úspechu je správna príprava a striedmosť.
- Ďalšou chybou, ktorú robia milovníci ľanového semienka, je jeho nadmerná konzumácia alebo konzumácia vo forme surových semienok. Surové semienka môžu obsahovať vyššie množstvo spomínaných kyanogénnych glykozidov, ktoré vo veľkých dávkach zaťažujú pečeň a obličky.
Aby sa toto riziko minimalizovalo, ľanové semienka by sa mali vždy vhodne tepelne upraviť. Najlepšou voľbou by bolo varenie alebo zaliatie vriacou vodou, ktoré pomáha neutralizovať škodlivé zlúčeniny a zároveň zachováva cenné živiny.
Koľko ľanových semienok možno skonzumovať a ako ich pripraviť?
- Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať maximálne 1-2 polievkové lyžice ľanového semienka denne. Pri tomto množstve zdravotné prínosy prevažujú nad možnými rizikami.
- Navyše je dobré zavádzať ľanové semienka do jedálnička postupne, najmä ak nie ste zvyknutí na veľké množstvo vlákniny.
Jedným z najlepších spôsobov tepelnej úpravy ľanového semienka je varenie.
- Najlepšie je variť ľanové semienko približne 10 až 15 minút, kým sa nevytvorí charakteristický kisel. V tejto forme ho môžete konzumovať samotné alebo pridávať do jedál.
- Druhým problémom je mletie. Pomleté ľanové semienka by sa mali skladovať v tesne uzavretej nádobe v chladničke a spotrebovať v krátkom čase, pretože rýchlo žltnú.
- Tretím spôsobom je zaliať ich vriacou vodou. Je to dobrá alternatíva k vareniu. Semienka jednoducho zalejte vriacou vodou a nechajte ich niekoľko minút napučať.
Použitie jedného z týchto spôsobov nám zabezpečí, že z ľanových semienok získame to najlepšie bez toho, aby sme mohli svojmu telu uškodiť. Oplatí sa tiež vybrať si spôsob spracovania podľa našich preferencií.
Báť sa ľanového semienka alebo nie?
Pre mnohých ľudí je ľanové semienko jednou z najzdravších potravinových zložiek dostupných na trhu. Nejde o to, aby ste sa ho báli, ale aby ste mali na pamäti niekoľko vecí.

Foto: shutterstock.com/Amarita
- Po prvé, aby kyanogénne glykozidy obsiahnuté v ľanovom semienku boli pre organizmus toxické, musíte zjesť viac ako kilogram ľanového semienka za deň.
- Druhý problém sa týka premeny organických chemických látok obsiahnutých v ľanovom semienku na kyanogénne glykozidy až po zaliatí vlažnou alebo studenou vodou. Preto lekári odporúčajú ich varenie alebo prelievanie vriacou vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pred pridaním do jedál privoňajte. Kyslý zápach nám hovorí jednu vec
Pomáha budovať silnú imunitu. Pôsobí ako štít proti infekciám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.