22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ilia Nesolenyi).
Myslíte si, že za neúspech pri príprave mäsa môže zlý recept alebo nekvalitná surovina? Omyl! Odborníci odhaľujú, že najčastejšou chybou je nesprávna technika krájania. Tento jednoduchý trik premení vaše jedlá na šťavnaté a jemné pochúťky, aké servírujú v najlepších reštauráciách.

Foto: shutterstock/Ilia Nesolenyi
Správne krájanie mäsa nielen zlepšuje štruktúru, ale pomáha zachovať všetky cenné šťavy, vďaka čomu je jedlo jemné a chutné. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať triviálne, technika krájania má obrovský význam. Obzvlášť pri náročnejších druhoch mäsa môže rozhodnúť o úspechu či neúspechu celého pokrmu.
Tajomstvo šťavnatej hovädziny: Smer krájania rozhoduje o všetkom!
Aby bola hovädzina mäkká, vždy ju krájajte naprieč vláknam. Vďaka tejto technike sa stáva jemnejšia a ľahšie sa hryzie. Navyše zachováte šťavy vo vnútri, takže jedlo bude šťavnatejšie a plné chuti.
Tento spôsob krájania funguje rovnako dobre aj pri iných druhoch mäsa, ako je hydina, jahňacina či bravčovina. Pamätajte, že krájanie pozdĺž vlákien prináša opačný efekt. Vtedy mäso vychádza tvrdé a gumové, bez ohľadu na to, ako kvalitné suroviny ste použili alebo ako dlho ste ho pripravovali.
Mnohí domáci kuchári robia túto chybu a potom sa čudujú, prečo ich mäso nie je také jemné ako v reštaurácii. Pritom stačí len zmeniť smer krájania a výsledok bude okamžite viditeľný aj citeľný na vašom tanieri.

Foto: shutterstock/mark gusev
Správne nástroje: Investícia, ktorá sa vám vráti pri každom jedle
Vhodný nôž má obrovský význam – práve on zabezpečuje presnosť a uľahčuje získanie ideálnych kúskov. Oplatí sa investovať do kvalitného, ostrého nástroja. Na trhu sú dostupné špeciálne prístroje určené na krájanie mäsa, ktoré sú zvyčajne dlhšie a majú vhodne tvarované ostrie, čo uľahčuje presné krájanie.
Pred krájaním sa tiež oplatí postarať sa o dobrú dosku. Mala by byť stabilná a vyrobená z materiálu, ktorý sa nebude šmýkať počas krájania. Bambusová doska je skvelým riešením, pretože je dostatočne tvrdá, ale zároveň šetrná k ostriu noža.
Nezabúdajte však, že sa o ňu musíte starať. Pred prvým použitím ju naimpregnujte olejom, aký používate v kuchyni. Pamätajte tiež, že ju nemôžete umývať v umývačke riadu, pretože by to mohlo poškodiť jej štruktúru a skrátiť životnosť.
Kombinácia správnej techniky krájania a kvalitných nástrojov zaručí, že vaše mäsové pokrmy budú vždy dokonalé – jemné, šťavnaté a plné chuti, presne ako od profesionálneho šéfkuchára.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mäso už nikdy nebude tvrdé. Do omáčky stačí pridať tri polievkové lyžice
Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.