22.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/k1tyara).
Zabudnite na drahé čistiace prostriedky. Tento domáci trik premení vaše zašpinené horáky na plynových sporákoch na dokonale čisté za pár minút. Výsledok vás ohromí!

Foto: shutterstock/k1tyara
Plynový sporák patrí medzi najčastejšie používané spotrebiče v našich domácnostiach. Žiaľ, patrí aj medzi tie, ktoré sa najrýchlejšie zašpinia. Práve na ňom varíme a vyprážame, čo často vedie k rozstreknutému tuku a zvyškom jedla. Mimoriadne náročné na údržbu sú horáky. Našťastie existuje dokonalá zmes, vďaka ktorej budú žiariť ako nové.
Zanedbané horáky? Toto je váš najväčší kuchynský hriech!
Pravidelné čistenie plynového sporáka, najmä horákov, je nesmierne dôležité pre ich správne fungovanie počas mnohých rokov. V závislosti od toho, ako často vyprážame a varíme, odporúča sa čistiť horáky aspoň raz mesačne, ak to robíme zriedka, a raz za dva týždne, ak často niečo pripravujeme.
Najlepšou voľbou je však každodenné utieranie mriežky plynového sporáka, aby ste sa priebežne zbavovali tuku, vody a zvyškov jedla. Pamätajte, že údržba horákov nie je len o estetike a upratanej domácnosti. Je to dôležitá činnosť, ktorá zabraňuje hromadeniu oleja a omrviniek, ktoré môžu reálne ovplyvniť kvalitu plameňa, a tým aj bezpečnosť používania celého zariadenia.

Foto: shutterstock/Yulia Nemchenko
Zázračná zmes, ktorá rozpustí aj najodolnejšiu špinu
Aby ste správne vyčistili horáky na plynovom sporáku, vôbec nemusíte kupovať drahé čistiace prostriedky. Pripáleného tuku a zaschnutých zvyškov jedla sa ľahko zbavíte pomocou produktov, ktoré pravdepodobne už máte doma.
Stačí, ak si pripravíte balenie sušeného droždia, vrecúško prášku do pečiva, pol pohára octu a šťavu z vytlačeného citróna. Všetko musíte dôkladne premiešať vo veľkej miske, v ktorej budete neskôr namáčať horáky.
Najprv však vypnite sporák a uistite sa, že po poslednom použití vychladol. Potom odstráňte mriežky, horáky a všetky pohyblivé časti. Teraz stačí, ak ich umiestnite do vopred pripravenej zmesi približne na pol hodiny. Zložky v nej obsiahnuté za tento čas účinne rozpustia tuk a nečistoty.
Medzitým môžete vyčistiť varnú dosku. Vytiahnite a dôkladne opláchnite všetky časti sporáka a nechajte ich vyschnúť rozložené na papieri alebo uteráku. Keď budú úplne suché, namontujte ich späť na sporák a skontrolujte každý horák, či plameň vychádza tak, ako má.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmite ocot a zmiešajte ho s vodou. Hnusného problému sa zbavíte za malú chvíľu.
Ako si doma vyrobiť jablčný ocot? Jednoduchý recept na domáci produkt plný zdravia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.