23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko).
Hormonálne zmeny po menopauze môžu ovplyvniť zdravie žien, preto je dôležitá najmä správna výživa. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, ryby, obilniny a mliečne výrobky potom podporuje hormonálnu rovnováhu a poskytuje základné živiny.

Foto: shutterstock/Shebeko
Čo jesť po menopauze?
Po menopauze nastávajú v ženskom tele veľmi veľké hormonálne zmeny.
- Sú spojené najmä so znížením hladiny estrogénu a progesterónu. Ide o kľúčové pohlavné hormóny pre ženu a ich nedostatok môže potom narušiť fungovanie celého organizmu.
- Okrem iného estrogén ovplyvňuje najmä správne fungovanie reprodukčného, kostrového a obehového systému. Ovplyvňuje aj mozog, náladu a reguláciu telesnej teploty.
- Progesterón je naopak zodpovedný za ochranu pred zápalmi, reguláciu nálady a aj zadržiavanie vody. Práve v dôsledku zníženia týchto hormónov sa u nás potom vyskytujú mnohé ochorenia.
Hormonálne zmeny, ku ktorým dochádza počas menopauzy, sú nezvratné a je potrebné doplniť chýbajúce zložky. Z tohto dôvodu je po menopauze potrebné jesť produkty, ktoré obnovia hormonálnu rovnováhu. Okrem toho by sa mali konzumovať potraviny bohaté na vitamíny a aj minerály, ktoré podporia oslabené zóny tela.
- Strava po menopauze by mala byť dobre vyvážená. Ovocie a zelenina by mali byť základom a mali by sa pridávať do každého jedla. V ideálnom prípade by mali byť surové alebo v čo najmenej spracovanej forme.
- Rovnako dôležité sú obilninové výrobky, strukoviny, ryby a mliečne výrobky.
- Pokiaľ ide o mäso, môže byť v strave prítomné, ale odporúča sa obmedziť príjem červeného mäsa a výrobkov z neho, t. j. paštét, klobás, údenín.
- Zo zložiek je potrebné dodávať s potravou vápnik, horčík, selén a vitamín D.
- Je potrebné dopĺňať fytoestrogény, t. j. rastlinné látky, ktoré môžu napodobňovať účinok estrogénov. Tie sa nachádzajú najmä v sóji.
- Netreba potom zabúdať ani na zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny či vlákninu.
Takáto sýta strava po menopauze zmierňuje nepríjemné pocity, ako sú napríklad návaly horúčavy, zmeny nálad a aj znížené libido, a chráni pred mnohými chorobami, vrátane vzniku osteoporózy alebo kardiovaskulárnych ochorení.
Najzdravší šalát po menopauze
Tento šalát je jednoznačne najzdravší pre ženy po menopauze. Je bohatý na množstvo hodnotných produktov, bohatý na základné živiny. Okrem toho výborne chutí a jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí ho jesť dvakrát týždenne a pocítite obrovský rozdiel.
Zloženie:
- 100 g varenej quinoy
- hrsť špenátu
- 50 g údeného lososa
- 1/2 avokáda
- hrsť cherry paradajok
- hrsť obľúbených nesolených orechov
- 1 polievková lyžica tekvicových semienok
- 1 PL olivového oleja
- čajová lyžička citrónovej šťavy
Spôsob prípravy:
- Uvarenú quinou nasypte do misky.
- Pridajte potom nasekaný špenát, na kocky nakrájané avokádo a na polovice nakrájané cherry paradajky.
- Lososa nahrubo nakrájajte na kocky. Všetko potom spolu premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte olivový olej s citrónovou šťavou.
- Zmiešajte potom dresing s ostatnými prísadami.
- Nakoniec posypte šalát nasekanými orechmi a aj tekvicovými semienkami.
Takýto šalát je veľmi zdravý, pretože poskytuje všetky potrebné látky.
- Špenát doplní potrebu vápnika, horčíka a vitamínu K.
- Losos je spolu s avokádom, orechmi a olivovým olejom bohatý na kyseliny omega-3, omega-6 a aj omega-9, zatiaľ čo paradajky sú zdrojom lykopénu, silného antioxidantu, ktorý chráni srdce a pokožku.
- Okrem toho vám zinok dodajú tekvicové semienka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zasiahol vás jarný slnovrat? Toto vám vráti energiu
Máte „lenivé črevá“? Tento čaj účinne naštartuje váš metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.