23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PavelKant).
Stále viac ľudí zaraďuje proso do svojho každodenného jedálnička. Je to preto, že je zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Bohužiaľ, môže byť horké. Ako ho zbaviť horkosti? Stačí jeden trik pred tým, ako si ho uvaríte.

Foto: shutterstock/PavelKant
- Proso je ideálnym jedlom pre tých, ktorí držia diétu – je zdravé, ľahké a zároveň výživné.
- Je známe svojím hodnotným nutričným obsahom a pri správnej príprave poteší svojou chuťou.
Je načase rozptýliť všetky pochybnosti o jeho príprave.
Prečo jesť proso?
- Je dobré jesť proso, pretože je zdrojom vitamínu B.
- Okrem toho obsahuje minerálne látky, ako sú vápnik, fosfor, draslík a železo.
- Obsahuje aj lecitín a kremík.

Foto: shutterstock/8H
Tento produkt je známy svojimi čistiacimi vlastnosťami.
- Pomáha odstraňovať z tela prebytočné toxíny a škodlivé produkty látkovej výmeny.
- Pri pravidelnej konzumácii pomáhajú prosné krúpy udržiavať zdravie pokožky, vlasov a nechtov vďaka spomínanému kremíku. Pleť sa stáva hladkou, pramene vlasov vyživené a nechty posilnené. Posilňujú sa aj kosti a zuby.
- Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sa mu pripisujú antioxidačné vlastnosti. Nuluje teda voľné radikály. Znižuje sa tak riziko vzniku rakoviny.
- Okrem toho strava bohatá na proso pomáha liečiť srdcové alebo tráviace ochorenia.
Jednoduchý trik, ako sa zbaviť horkosti z prosných krúp
Horkosť z prosa môžeme odstrániť jednoduchým trikom pred varením.
- Proso nasypeme do sitka a najprv ho hojne prepláchneme studenou vodou a potom vriacou vodou.
Potom nám zostáva uvariť ho. - Môžeme ho zaliať malým množstvom vriacej vody a miešať, kým nezmäkne.
- Niektorí ľudia zalievajú proso vriacou vodou, pričom si nechávajú 1 cm „rezervu“. To umožní, aby krúpy z prosa absorbovali tekutinu.
- Nálev bude ešte lepší a chutnejší, ak hrniec zabalíme do utierky a deky a odložíme ho na 1 – 2 hodiny.
Návrhy na podávanie prosa
- Proso sa môže jesť na sladko. V takom prípade ho uvarte s mliekom, napríklad s pridaním kakaa, medu alebo javorového sirupu. Pridajte orechy, čerstvé alebo sušené ovocie.
- Uvarené proso môžete aj rozmixovať a pripraviť z neho puding alebo smoothie.
- Môžete ho použiť aj ako základ pre koláče, torty alebo palacinky.
- V suchej verzii je dobrou náhradou ryže alebo zemiakov. Výborne chutí s dusenou zeleninou alebo s omáčkami a mäsom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dajte si ho k večeri namiesto zemiakov. Zvládnete nárasty cukru
Varená ryža: Ako ju uskladniť? Ak to robíte nesprávne, koledujete si o problémy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.