23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/otnaydur).
Má sviežu citrusovú vôňu, ktorá dodáva pokrmom exotický nádych a ľahkosť. Hodí sa do sladkej aj slanej kuchyne. Okrem zaujímavej chuti však môže ponúknuť oveľa viac. Je citrónová tráva zdravá? Prezradíme vám, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/otnaydur
Citrónová tráva je aromatická rastlina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie a už stáročia je cenená v thajskej, vietnamskej a indonézskej kuchyni. Hoci sa stále spája najmä s orientálnymi pokrmami, čoraz častejšie sa objavuje aj na slovenských stoloch. Siahame po nej z kulinárskej zvedavosti, ale čoskoro sa ukáže, že použitie tohto korenia sa nekončí pri chuti. Dodáva jedlám sviežosť, napomáha tráveniu a má upokojujúci účinok, a to je len začiatok jej prospešných vlastností.
S čím pomáha citrónová tráva? Siahnite po nej každý deň
Citrónová tráva je skutočným pokladom cenných zložiek.
- Obsahuje okrem iného železo, vápnik a vitamín C, ktoré podporujú imunitu, ako aj éterické oleje, napríklad citral a geraniol. Práve vďaka nim má protizápalový, antibakteriálny a upokojujúci účinok.
Hoci na prvý pohľad vyzerá nenápadne, toto ázijské korenie dokáže viac ako mnohé bylinné zmesi.
- Jednou z jej najväčších predností je priaznivý účinok na trávenie. Čaj po jedle pomáha zmierniť plynatosť, zrýchľuje metabolizmus a podporuje vylučovanie žlče, takže telo sa rýchlejšie vyrovná s ťažšími jedlami.
- Z dobrého dôvodu sa odporúča aj ľuďom s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou, pretože citrónová tráva môže znížiť hladinu cukru v krvi.
- Navyše má aj silné antivírusové a antibakteriálne účinky, takže niekedy pomáha pri infekciách, prechladnutí alebo horúčkach.
- Jej jemná citrusová vôňa má ešte jednu výhodu – upokojuje nervy, uvoľňuje a zlepšuje náladu. Pôsobí ako prírodný filter na hlavu po stresujúcom dni.
POZOR!
- Citrónovej tráve by sa mali vyhýbať tehotné ženy, dojčiace matky a deti do 2 rokov.
- Opatrnosť sa odporúča aj tým, ktorí užívajú trvalé lieky, pretože sa môže vzájomne ovplyvňovať s niektorými látkami.
V prípade pochybností je vhodné poradiť sa so svojím lekárom.
Na čo sa dá použiť citrónová tráva? Experiment pre zdravie
Nemusíte byť šéfkuchárom v Bangkoku, aby ste toto ázijské korenie zaviedli do svojej kuchyne. Môžete ju použiť na mnoho spôsobov, čerstvú aj sušenú. Do čoho sa najlepšie hodí? Nižšie nájdete niekoľko jednoduchých návrhov.
- Prídavok do polievok a vývarov. Stonku jednoducho roztlačte nožom a vhoďte do vriaceho vývaru. Výborne sa hodí na zvýraznenie chuti kokosovej polievky, thajskej polievky tom yum alebo vývaru s orientálnym nádychom. Pred podávaním sa odporúča odstrániť ju, pretože nie je vhodná na konzumáciu vcelku.
- Upokojujúci čaj. Niekoľko sušených stoniek zalejte horúcou vodou a na niekoľko minút odložte. Takýto nálev má nielen zahrievací účinok, ale aj uvoľňuje. Môžete doň pridať trochu medu alebo zázvoru.
- Marinády na mäso. Po zmiešaní s cesnakom, zázvorom a sójovou omáčkou vznikne aromatická pasta, ktorá sa výborne hodí k hydine, bravčovému mäsu alebo tofu. Mäso je vďaka nej jemné a ľahké.
- Na ochutenie ryže alebo kaše. Ak vložíte kúsok stonky do vriacej vody, ryža nasiakne jej arómu a získa exotický nádych. Skvelý patent, keď chcete pripraviť niečo jednoduché, ale účinné.
- Prísada do dezertov a sladkostí. Možno ju pridať do kokosového mlieka a poslúži ako základ pre chia puding alebo ryžu na mlieku. Celému jedlu dodá mierne citrusovú vôňu a sladkosť rozbije ľahkým bylinkovým tónom. Mlieko so stonkou trávy jednoducho zohrejte, odstavte, preceďte a vypite.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má až päťkrát viac vitamínu C ako pomaranče. Chuťou pripomína jahody a ananás.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.