23.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NANTAWAN PATAMAROT).
Čo robiť s japonskou reďkovkou? Táto otázka sa vynorí v hlavách ľudí, ktorí sa s ňou stretávajú v obchodoch. Daikon, ako sa jej hovorí, je zelenina so širokým spektrom kulinárskeho využitia a mnohými zdravotnými vlastnosťami. Prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička?

Foto: shutterstock/NANTAWAN PATAMAROT
Reďkovka daikon je pôvodom z Číny a Japonska, hoci jej korene siahajú až do oblasti Stredozemného mora. Vyznačuje sa pretiahnutým tvarom a bielou šupkou, niektorí si pod pojmom mrkva alebo petržlen predstavia. Jej chuť je však jemnejšia a možno ju konzumovať surovú, varenú, nakladanú a dokonca aj sušenú. V Ázii sa stala jednou zo základných surovín a používa sa do mnohých jedál.
Aké sú vlastnosti japonskej reďkovky? Zelenina plná zdravia
Podľa netmeds.com je jednou z kľúčových výhod japonskej reďkovky jej vysoký obsah vitamínu C – 100 g obsahuje asi 28 % denná dávka. Je nevyhnutný pre imunitný systém, pomáha pri tvorbe kolagénu, napomáha hojeniu rán a pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Poskytuje tiež draslík, ktorý je dôležitý pre udržanie normálneho krvného tlaku, zlepšenie funkcie svalov a nervového systému.
Vláknina, ktorú obsahuje, napomáha tráveniu a kyselina listová, dôležitá najmä pre tehotné ženy, podporuje tvorbu červených krviniek. Okrem toho je daikon bohatý na minerály, ako je meď, horčík a železo, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé kosti a obehový systém. Reďkovka je tiež nízkokalorická – iba 21 kcal na 100 g, čo z nej robí výbornú ingredienciu pri odtučňovacej diéte. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa budete cítiť dlhšie sýty.
Čo robiť s japonskou reďkovkou? Kulinárske inšpirácie
Surové reďkovky daikon sa skvele hodia do šalátov. V japonskej kuchyni je obľúbeným jedlom tzv. daikon oroshi, alebo strúhaná reďkovka podávaná ku grilovanej rybe alebo mäsu. Výborne sa hodí aj do polievok a dusených pokrmov. Môže sa marinovať alebo vyprážať na panvici s inou zeleninou.

Foto: shutterstock/Atsushi Hirao
Kto by nemal jesť reďkovky daikon? Možné riziká a kontraindikácie
Ak máte problémy so štítnou žľazou, najmä hypotyreózu, je lepšie obmedziť príjem krížovej zeleniny vrátane daikonu. Obsahujú goitrogénne látky, ktoré môžu narušiť produkciu hormónov.
Navyše, po konzumácii veľkého množstva môžu ľudia s citlivým tráviacim systémom pociťovať príznaky ako nadúvanie, plynatosť alebo bolesť brucha. Je to všetko kvôli vysokému obsahu vlákniny. Ak máte nejaké pochybnosti, pred zaradením do stravy je najlepšie poradiť sa s lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má až päťkrát viac vitamínu C ako pomaranče. Chuťou pripomína jahody a ananás
Ani hruška, ani jablko. Táto exotická pochúťka sa niekedy nazýva „ovocie mladosti“.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.