24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PippiLongstocking).
Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle! Pecanový koláč, alebo pekanový koláč, je jedným z tých koláčov, bez ktorých si obyvatelia USA nevedia predstaviť hlavné sviatky. Prečo sa ho oplatí vyskúšať a aká je jeho história?

Foto: shutterstock/PippiLongstocking
História pekanového koláča – americké orechové dedičstvo
Pekanové orechy rastú prirodzene v južných štátoch USA a pôvodní obyvatelia ich používali už pred viac ako 8 000 rokmi. Prvé recepty na pekanové koláče sa však objavili až v 19. storočí, keď francúzski osadníci v Louisiane začali experimentovať s miestnymi surovinami.
Spočiatku išlo o regionálne jedlo, ale v 20. rokoch 20. storočia prišla spoločnosť Karo Syrup s geniálnym nápadom – začala tlačiť recept na pekanový koláč na etikety svojho kukuričného sirupu. Vďaka tejto kampani sa pekanový koláč stal pre Američanov národnou pochúťkou.
Pekanový koláč je jedným z tých koláčov, ktoré majú v USA stále miesto na sviatočných stoloch. Najčastejšie sa pečie na Deň vďakyvzdania a Vianoce, ale objavuje sa aj na Deň nezávislosti a rodinných oslavách. Je to klasický dezert, ktorý spája Američanov pri spoločnom stole už celé generácie.
Nemusíte však čakať na Vianoce, aby ste si vychutnali jeho chuť! Pekanový koláč sa často objavuje aj na festivaloch, jarmokoch a miestnych podujatiach, najmä v južných štátoch, kde sú pekanové orechy skutočným pokladom. Ak sa niekedy vyberiete na festival jedla v Texase, Louisiane alebo Georgii, určite tam nájdete túto sladkú klasiku!
Sú pekanové orechy zdravé?
Pekanové orechy majú nielen jedinečnú chuť, ale sú aj skutočnou výživovou bombou.
- Sú bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť srdca a pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
- Okrem toho obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.
- Nechýbajú v nich ani vitamíny skupiny B, vitamín E so silnými antioxidačnými vlastnosťami a minerálne látky ako zinok, horčík a mangán, ktoré podporujú imunitu, zdravé kosti a správnu funkciu mozgu.
Hoci sú kalorické, ich konzumácia s mierou môže byť skvelou súčasťou zdravej stravy – a vo forme pekanového koláča sú dokonalou kombináciou pôžitku a výživovej hodnoty!
Prečo je pekanový koláč ideálny na jar a Veľkú noc?
Predstavte si krehký maslový koláč plnený sladkou karamelovou pastou s chrumkavými orechmi. Znie to neuveriteľne chutne a presne taký je pekanový koláč. Je ťažké mu odolať!
Hoci sa pekanový koláč spája najmä s jesennými a zimnými dezertmi, je ideálny aj na jarný stôl. Jeho bohatá chuť sa dokonale hodí k šálke aromatickej kávy a podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo ľahkou šľahačkou dodá eleganciu veľkonočným stretnutiam. Ak hľadáte originálny dezert na sviatky, ktorý prekvapí vašich hostí – pekanový koláč je hit!
Prečo tento rok nevyskúšať pripraviť Pecan Pie namiesto tradičného koláča? Určite prekvapíte všetkých svojich hostí, ktorí vás budú žiadať, aby ste sa podelili o recept!
Ako pripraviť tradičný pekanový koláč?
Príprava tohto koláča je triviálne jednoduchá! Potrebujete len niekoľko surovín: pekanové orechy, vajcia, cukor, maslo a vanilku. Celé sa to upečie na klasickom drobenkovom dne a výsledok? Šialene chutný!
Keďže kukuričný sirup je na Slovensku ťažko dostupný, môžete ho nahradiť medom alebo javorovým sirupom.
Do náplne môžete pridať aj brusnice, ktoré obohatia chuť.
Krátke cesto
Potrebujeme:
225 g celozrnnej múky
125 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 lyžice práškového cukru
1 žĺtok
2 PL studenej vody
Ako na to?
- V miske zmiešajte múku s maslom a roztlačte ju prstami, kým nevznikne konzistencia podobná strúhanke.
- Pridajte práškový cukor, potom žĺtok a studenú vodu. Miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a na 30 minút ho dajte vychladiť do chladničky.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche a vyložte ním koláčovú formu.
- Odrežte prebytočné cesto na okrajoch a dno popichajte vidličkou.
- Pečte 15 minút, kým cesto nie je mierne hnedé.
Teraz je čas pripraviť lahodnú orechovú náplň!
Budeme potrebovať:
- 3 veľké vajcia (pri izbovej teplote)
- 1 šálku svetlého hnedého cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica múky
- 1 šálka ľahkého kukuričného sirupu – môžete nahradiť medom alebo javorovým sirupom
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 2 šálky polovičiek pekanových orechov + asi tucet na ozdobu
Ako na to?
- V miske zmiešajte vajcia, hnedý cukor, kukuričný sirup/med/javorový sirup, múku, soľ, rozpustené maslo a vanilku. Použite metličku alebo ručný mixér.
- Pridajte pekanové orechy a dôkladne premiešajte.
- Zmes vylejte na dno koláča, pričom si pomôžte silikónovou stierkou.
- Polovice pekanových orechov pekne ozdobne naaranžujte na vrch koláča.
- Pečte pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
- Skontrolujte, či je koláč hotový – pri jemnom zatrasení by sa mal v strede mierne chvieť. Ak je stred príliš tekutý, pečte ďalších 5 až 10 minút.
- Odstavte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke – tým sa zabezpečí, že zmes dobre stuhne a bude sa dať ľahko krájať.
Podávajte so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo s karamelovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho
Dajte si ho k večeri namiesto zemiakov. Zvládnete nárasty cukru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.