25.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitaliy Litvin).
Ako skontrolovať, či je cibuľa pokazená? Hoci je táto zelenina preslávená svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami, môže sa stať pre telo skutočnou hrozbou. Niektoré signály by mali zvýšiť vašu pozornosť. Odhaľujú, že medzi mnohými vrstvami sú ukryté škodlivé toxíny. Na čo si dať pozor? Radíme.

Foto: shutterstock/Vitaliy Litvin
Cibuľa je nielen kulinárskou klasikou, ale aj skutočnou výživnou bombou. Obsahuje vitamín C, minerály a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém. Jej tajnou zbraňou sú flavonoidy, nachádzajúce sa vo vonkajších vrstvách, ktoré majú protizápalové účinky, podporujú srdce a pomáhajú bojovať s kilami navyše. To je len zopár dôvodov, prečo sa oplatí siahnuť po cibuli každý deň, ale… iba ak je čerstvá.
Ako spoznáte, že je cibuľa pokazená? Zvyčajne to môžete vidieť voľným okom
Cibuľa môže zostať dlho čerstvá, no akonáhle sa začne kaziť, je najlepšie ju nejesť. Ak na nej uvidíte čierne, zelené alebo biele škvrny, okamžite vyhoďte celú hlavu. Plesne produkujú mykotoxíny, ktoré prenikajú hlboko do zeleniny, aj keď sa na prvý pohľad zdá, že problém je len na povrchu. Odrezanie zhnitej časti nepomôže a škodlivé látky môžu spôsobiť otravu jedlom, bolesti žalúdka a dokonca aj problémy s pečeňou.
Medzi ďalšie alarmujúce príznaky patrí lepkavý, klzký povrch, ochabnuté vrstvy a nepríjemný, napr. octová vôňa. Tmavé sfarbenie alebo mäkká konzistencia sú ďalšími znakmi toho, že cibuľa nie je vhodná na konzumáciu.
To isté platí, ak sa po stlačení prehne ako špongia alebo sa zdá, že je vo vnútri prázdna. Pamätajte, že ak máte nejaké pochybnosti, neriskujte svoje zdravie a zbavte sa napadnutej zeleniny.

Foto: shutterstock/Micelio Magia Digital
Ako skladovať cibuľu, aby nehnila? Postupujte podľa niekoľkých tipov
Cibuľa, hoci odolná, nie je nezničiteľná. Vlhkosť, nedostatok cirkulácie vzduchu a príliš vysoká teplota sú hlavné príčiny jej kazenia. Ak ju skladujete v plastovej taške, uzavretom obale alebo blízko zemiakov, plesne sa objavia oveľa rýchlejšie. Vysoká vlhkosť podporuje rast húb a etylén uvoľňovaný inými zeleninami urýchľuje proces hnitia.
Aby cibuľa zostala dlhšie čerstvá, najlepšie ju uchovávať na suchom, vetranom mieste pri teplote 10-15 stupňov. Ideálnym riešením sú papierové tašky, drevené debničky, prútené koše alebo bavlnené vrecká. Dôležité je, aby ste ju neuchovávali v plastových obaloch, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Vyhnite sa tiež uchovávaniu cibule v šupkách v chladničke, pretože tam nie sú vhodné podmienky.
A čo s olúpanými hlavami? Najlepšie je ich spotrebovať čo najskôr, ale ak je to nevyhnutné, uchovávajte ich v chladničke v uzavretom nádobe. Polovicu cibule je dobré obaliť potravinovou fóliou alebo uložiť do hermeticky uzavretého obalu, aby nevyschla. Môžete tiež potrieť prerezanú stranu trochou oleja, čo spomalí proces oxidácie a predĺži jej čerstvosť.
Ako zvyčajne skladujete cibuľu vy? Pozývame vás zapojiť sa do prieskumu a komentovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Plačete pri krájaní cibule? Spoznajte triky s chlebom a sviečkou. Nevyroníte ani jednu slzu!
Veľa Slovákov robí túto chybu. Kam by mali obaly od mäsa skutočne smerovať?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.