25.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/exousia).
Mnohých ľudí od prípravy palaciniek odrádza skutočnosť, že sa pri vyprážaní trhajú alebo prilepia na panvicu. Našťastie stačí použiť niekoľko jednoduchých trikov, aby ste sa tohto problému zbavili a vyprážali chutné palacinky. Pozrite si tajomstvo dokonale prepečených palaciniek.

Foto: shutterstock/exousia
Ťažko nájsť niekoho, kto by nemal rád palacinky, najmä preto, že máme veľa možností, s čím ich podávať, takže ich ľahko prispôsobíte svojim preferenciám. Často sa však ich prípravy vzdávame, pretože sa stretávame s problémom, že sa palacinky trhajú a lepia na panvicu. Môžeme to však napraviť zavedením niekoľkých dôležitých pravidiel, aby naše palacinky boli vždy dokonalé.
Čo spôsobuje, že sa palacinky nedajú vyklopiť? Na čo si treba dať pozor
Trhanie a prilepovanie palaciniek počas vyprážania je niečo, čo sa, bohužiaľ, často stáva. Môžeme tomu však predísť, ak vieme, v čom spočíva tajomstvo dokonalých palaciniek.
- Tajomstvo spočíva v správne rozohriatej panvici a recepte na cesto, ktoré má správny pomer. Práve preto je prvá palacinka zvyčajne nevydarená, pretože pomáha posúdiť zahriatie panvice.
- Často je dôvodom nevydarených palaciniek aj to, že cesto je príliš riedke alebo príliš husté. Z tohto dôvodu je lepšie používať osvedčené recepty, než sa snažiť miešať ingrediencie od oka.
- Ak chcete pripraviť dokonalé palacinky, je dobré pridať do cesta trochu oleja alebo rozpusteného masla.
Bohužiaľ, ani najlepšie pripravené palacinkové cesto nezaručí úspech, ak nemáte správnu panvicu.
- V tomto prípade bude ideálna pevná panvica s hrubým dnom, ktorá dobre rozvádza a udržiava teplo. V ideálnom prípade by mala mať aj nepriľnavý povrch.
Na čo by ste si mali dať pozor pri príprave palaciniek? Zabezpečíte tak, že vyjdú perfektné
Dobrý recept a správna panvica sú dva kľúčové faktory na prípravu úspešných palaciniek. Existuje však niekoľko ďalších vecí, na ktoré je potrebné dbať, aby toto jedlo vyšlo perfektne a chutne.
Tu je niekoľko dôležitých pravidiel:
- Všetky sypké prísady, ako je múka, soľ, cukor alebo prášok do pečiva, je dobré preosiať cez sito ešte pred pridaním do cesta. Vďaka tomu zostane cesto vlhké a jemnejšie.
- Pre nadýchané a ľahké palacinky môžete do cesta namiesto mlieka pridať perlivú vodu.
- Po premiešaní cesta je dobré ho aspoň na pol hodiny odložiť, pretože lepok v múke mu dodáva pružnosť. Aby sa však uvoľnil, cesto by malo odpočívať aspoň 30 minút.
- Na vyprážanie použite suchú teflónovú panvicu alebo inú panvicu vymastenú štetcom s trochou oleja.
- Palacinky nebudú krehké a suché, ak ich počas vyprážania nebudete opakovane obracať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, ktoré sú neskutočne jemné a sladké? Otvorte vrecúško a nasypte tento prášok
Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.