25.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).
Mnohí ľudia si nedeľný obed nevedia predstaviť bez vývaru. Táto polievka kraľuje aj na významných oslavách. Chcete si ju ešte viac spríjemniť a dodať jej šialenú vôňu? Potom vývar obohaťte o určité korenie, ktoré je práve v sezóne.

Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR
Niekedy je vývar mdlý a nechutný. V takýchto prípadoch sa používajú bujónové kocky, ktoré vzhľadom na svoje zloženie nie sú dobrou voľbou. Namiesto toho je lepšie polievku ochutiť aromatickou bylinkou, napríklad medvedím cesnakom. Pozrite si tento recept na najlepší vývar pod slnkom.
Medvedí cesnak ako ideálne korenie do vývarov
- Medvedí cesnak má jemnú pikantnosť, ktorá pripomína chuť mladého cesnaku.
- Má tiež jemne bylinkovú, sviežu vôňu s miernym nádychom sladkosti, vďaka čomu je jemnejší ako tradičný cesnak.

Foto: shutterstock.com/encierro
Pri tepelnej úprave stráca časť svojej štipľavosti, takže sa dokonale spája s chuťami vývaru – nedominuje v nich. Vďaka dlhému a pomalému vareniu tejto polievky začína pomaly uvoľňovať svoju arómu.
Sušený medvedí cesnak kúpite takmer v každom obchode. Toto korenie dokonale obohatí chuť vývaru a dodá mu jemnú cesnakovo-bylinkovú arómu.
Recept na vývar z medvedieho cesnaku
Ako bolo spomenuté na začiatku tohto článku, medvedí cesnak je skvelou náhradou za bujónové kocky, ale aj za maggi. Uvádzame presný recept na vývar s týmto korením, hoci vám nič nebráni pripraviť si ho podľa vlastného receptu a na záver ho dochutiť, aby ste zvýšili jeho chuť.
Zloženie:
- 1 kg mäsa
- 4 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 zeler
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 5 zrniek nového korenia
- 1 lyžica medvedieho cesnaku alebo 2 lyžice nasekaných listov
- soľ a korenie podľa potreby
Príprava:
- Na prípravu vývaru najprv vložíme mäso do hrnca a zalejeme ho studenou vodou. Od momentu, keď zovrie, ho varíme približne hodinu.
- V ďalšom kroku očistíme mrkvu, petržlen, zeler a pór, ktoré potom vhodíme do vývaru.
- Potom pridáme cibuľu, olúpané strúčiky cesnaku, bobkový list, nové korenie a zrnká korenia. Celé to varíme asi 3 hodiny.
- Medvedí cesnak pridáme po ďalšej hodine varenia a soľ 10 minút pred ukončením celého procesu.
- Nakoniec môžeme vývar ešte podľa chuti dochutiť soľou a korením.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zelenina stráca farbu? Vôbec nemusí. Stačí jedna vec, aby bola šťavnatá a potešila svojou farbou
Geniálny trik na mrazenie rezňov: Budú ako čerstvé aj po 2 mesiacoch!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.