26.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Šialene vonia a chutí a výborne sa hodí k mnohým jedlám. Jej zaradením do jedálnička úspešne utlmíte zápal v tele, znížite hladinu cholesterolu a pomôžete pri liečbe anémie. A to nie sú všetky výhody, ktoré v sebe skrýva. Ktorá pochúťka to je?

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Starobylý liek
Tahini alebo sezamová pasta, známa aj ako maslo, sa vyrába z pražených sezamových semienok. Rozomelú sa na hladkú, mierne riedku pastu. Jej hlboká aróma a plná chuť je spôsobená práve pražením – vďaka tomuto procesu získavajú sezamové semienka hĺbku a jedinečnú arómu. Pasta tahini je známa a používaná už tisíce rokov, najmä v kuchyni Izraela, Iraku, severnej Afriky, Sýrie, Libanonu, Turecka a Grécka. Najskôr sa používala ako liek na rôzne ochorenia: bolesť, zápal a slabosť. Dnes o nej vieme oveľa viac a celý rozsah jej zdraviu prospešných vlastností je pôsobivý.
Výživové hodnoty tahini
Tahini obsahuje:
- horčík
- železo
- vápnik
- draslík
- zinok
- fosfor
- mangán
- vitamíny skupiny B
- vitamín A
- vitamín E
- vláknina
- mastné kyseliny
- sacharidy
Pozostáva zo 60 % tukov a 20 % bielkovín.

Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot
S čím pomáha pasta tahini?
- Znižovanie zlého cholesterolu – sezamové maslo by malo zaujímať každého, kto sa zaujíma o znižovanie „zlého“ cholesterolu. Vďaka vhodnému obsahu mastných kyselín pomáha pasta regulovať metabolizmus tukov a udržiavať dobrú hladinu cholesterolu. Zabraňuje zvyšovaniu LDL frakcie „zlého“ cholesterolu, čo môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.
- Zdravý nervový systém – vďaka vitamínom skupiny B bude nervový systém v lepšej kondícii, čo sa prejaví na lepšej koncentrácii a pamäti, rýchlejšej regenerácii, lepšom komforte spánku a pomôže predchádzať poklesom nálady.
- Lepšia imunita – vitamín E obsiahnutý v tahini má významný vplyv na zvýšenie odolnosti voči infekciám, navyše poskytuje protizápalový účinok. Tento vitamín je zodpovedný aj za mladistvý vzhľad pokožky.
- Zdravé srdce – sezamová pasta podporuje činnosť srdca tým, že pomáha udržiavať sínusový rytmus, predchádza arytmii, ischemickej chorobe srdca a zlyhaniu orgánov. Zabraňuje tiež upchávaniu tepien a tvorbe tzv. aterosklerotického plaku. Znižuje tiež krvný tlak, čo je skvelá správa pre všetkých, ktorí sa stretávajú s hypertenziou.
- Pomáha pri Alzheimerovej chorobe – sezamín obsiahnutý v tahini pôsobí potrebným spôsobom pri Alzheimerovej chorobe. Ovplyvňuje aktivitu diferenciácie neurónov, čím zlepšuje poznávanie a pamäť.
Kto by nemal jesť tahini?
Sezamovú pastu možno ľahko nájsť v obchodoch so zdravou výživou, ale čoraz častejšie sa objavuje aj v populárnych supermarketoch. Pohár tahini sa dá v závislosti od objemu kúpiť za desiatky až niekoľko desiatok Sk. Oplatí sa čítať etiketu a vyberať si tahini vyrobené len zo sezamových semienok, bez akýchkoľvek prísad. Pastu by nemali konzumovať ľudia alergickí na orechy a ich deriváty, ľudia s astmou a dýchacími problémami a deti.
Ako jesť tahini?
Tahini sa dá úspešne konzumovať samostatne – dve polievkové lyžice pasty denne sa prejavia svojimi zdraviu prospešnými účinkami v priebehu jedného alebo dvoch mesiacov. Možno ju tiež pridávať do jogurtov, ovsených vločiek, ovocných kokteilov a ako zahusťovadlo omáčok. Je vhodná aj ako základ šalátových dresingov (pridáme olivový olej, korenie, trochu horčice) a ako nátierka na palacinky alebo lievance doplnené čerstvým ovocím.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri najhoršie raňajky pre ľudí s vysokým cholesterolom. Týmto jedlám sa treba vyhnúť
Cholesterol nemá šancu! Sú lepšie ako vlašské orechy. Stačí hrsť denne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.