27.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG).
Cézar šalát dobyl srdcia gurmánov po celom svete. Jednoduchá kombinácia chrumkavého šalátu, šťavnatého kuraťa a omáčky s intenzívnou chuťou umami vás presvedčí, že dokonalosť sa skrýva v jednoduchosti. Odhaľujeme tajomstvo omáčky, ktorá posúva tento šalát na úplne inú úroveň.

Foto: shutterstock.com/DronG
Cézar šalát ukradol srdcia ľudí po celom svete a hoci pôvodne pochádza z USA, nájdeme ho v ponuke väčšiny reštaurácií. Je to jednoduchosť v najlepšej podobe – listy rímskeho šalátu s kúskami grilovaného kuraťa, krutónmi a parmezánom, ktoré pokrýva intenzívna omáčka plná umami. Kura by malo byť šťavnaté a ak máte elektrický gril alebo grilovaciu panvicu, je to už polovica úspechu. Druhou polovicou úspechu bude omáčka. Krémová omáčka s ančovičkami, žĺtkami, citrónovou šťavou, horčicou a tmavou worcesterskou omáčkou je niečo neuveriteľné a skutočná chuťová bomba.
Tajomstvo dokonalej omáčky: Malé rybky s veľkým vplyvom
Viete, čo sú ančovičky? Sú to maličké, marinované filety z rýb, presnejšie zo sardel. Majú jemnú, ale dosť slanú chuť a dodávajú šalátu neuveriteľný charakter. Práve ony sú kľúčovou ingredienciou, ktorá odlišuje pravý Cézar šalát od bežných napodobenín. Mnohí ľudia si myslia, že základom omáčky je majonéza, ale skutočný Cézar šalát využíva emulziu z olivového oleja a žĺtkov, ktorá v kombinácii s ančovičkami vytvára nezameniteľnú chuť.
Ak premýšľate, čo podávať na párty, na sviatky alebo čo si zobrať do práce na obed, stavte na klasický Cézar šalát. Každý bude chcieť recept. Tento šalát je navyše veľmi univerzálny – môžete ho podávať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo ako prílohu k steakom či grilovaným rybám. Jeho svieža chuť a bohatá textúra z neho robia dokonalého spoločníka pre akúkoľvek príležitosť.
Klasický recept na Cézar šalát so šťavnatým kuraťom
Ingrediencie:
- 1 veľký filet z kuracích pŕs
- 2 hlávky rímskeho šalátu
- 3 krajce kvalitného chleba, najlepšie kváskového
- približne 100 g parmezánu
- 6 malých filetov z ančovičiek
- 3 žĺtky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica horčice, najlepšie dijonskej
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- približne 150 ml olivového oleja alebo rastlinného oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie

Foto: shutterstock/ratibfilm
Postup prípravy:
Kuracie prsia očistite a odstráňte prípadné blany. Potom ich zľahka potrite soľou a čiernym korením a grilujte na rošte alebo grilovacej panvici. Keď sa mäso ugriluje, odložte ho, aby si „oddýchlo“.
Medzitým pripravte zvyšok. Začnite krutónmi. Chlieb natrhajte rukami alebo nakrájajte na kúsky a položte na panvicu zľahka potretú olivovým olejom (najlepšie namočte kúsok papierovej utierky do oleja a rozotrite ním tuk). Položte krutóny na panvicu a smažte ich, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Venujte sa omáčke. Pripravte si ručný mixér, najlepšie s vysokou nádobou. Filety z ančovičiek posekajte a cesnak pretlačte cez lis. Do nádoby vlejte žĺtky, pridajte horčicu, olej, ančovičky, cesnak a korenie. Pridajte tiež 2 lyžice parmezánu nastrúhaného na jemnom strúhadle.
Položte mixér na dno nádoby a mixujte všetko bez toho, aby ste ho zdvihli zo dna. Keď začne omáčka hustnúť, pohybujte mixérom pomaly hore a dole, kým sa ingrediencie nespoja.
Listy šalátu odtrhnite a v prípade potreby opláchnite a osušte. Potom ich položte na misy, pridajte grilované kura nakrájané na kúsky, posypte zvyškom parmezánu nastrúhaného na hrubšom strúhadle a polejte omáčkou.
Tajné triky profesionálov pre dokonalý Cézar šalát
Ak používate do šalátov grilované kura alebo morku, pamätajte, že mäso vždy grilujte vcelku. Ak ugrilujete už nakrájané kúsky, cenné šťavy vytečú z mäsa, ktoré sa tak stane suché a bez chuti. Pamätajte tiež, že po grilovaní nechajte mäso niekoľko minút odstáť a až potom ho nakrájajte, aby sa šťavy „upokojili“ a zostali uzavreté vo vnútri, kým teplota neklesne. Toto pravidlo platí aj pre grilované burgery a steaky.
Ďalším dôležitým tipom je používanie čerstvého parmezánu, ktorý si nastrúhate sami, namiesto kupovaného strúhaného syra. Rozdiel v chuti je obrovský. Rovnako dôležitý je aj kvalitný rímsky šalát – jeho chrumkavé listy dokonale kontrastujú s krémovou omáčkou a mäkkým mäsom.
Cézar šalát je dôkazom, že aj jednoduché jedlo môže byť výnimočné, ak použijete kvalitné suroviny a venujete pozornosť detailom. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, prečo je tento šalát už desaťročia miláčikom gurmánov po celom svete.
Anketa pre čitateľov:
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na gyros alebo klasickú zeleninu. Šialený kurací šalát plný farebných príloh
Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.