27.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lora Sutyagina).
Nudí vás tradičný mrkvovo-jablkový šalát na večeru? Potom si pripravte tento šalát s bielou reďkovkou, ktorý bude mať mierne pikantnú a osviežujúcu chuť. Zistite, s čím môžete túto zeleninu kombinovať, aby ste svojej rodine naservírovali najlepšiu prílohu pod slnkom.

Foto: shutterstock/Lora Sutyagina
Mali by sme dbať na to, aby sme v každom jedle mali dostatočnú porciu zeleniny. Preto je šalát takou dôležitou súčasťou večere. Tentoraz použijeme bielu reďkovku, na ktorej existenciu mnohí ľudia zabudli, čo je škoda. Chutí skvele a je plná cenných živín.
Prečo jesť bielu reďkovku?
- Je to nízkokalorická zelenina. V 100 g obsahuje len 33 kcal.
- Oplatí sa ju jesť, pretože obsahuje vitamíny – A, C a vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky, t. j. fosfor, vápnik, horčík, sodík a draslík.
Vyznačuje sa ostrou, osviežujúcou chuťou, za ktorú vďačí izotiokyanátom, známym svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami.
- Táto zelenina má dobrý vplyv na náš organizmus. Predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam, zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov a posilňuje imunitu.
- Vďaka vláknine podporuje správnu látkovú výmenu a zabezpečuje pocit sýtosti na dlhú dobu, vďaka čomu medzi jedlami nejeme desiatu.
- Pravidelná konzumácia pomáha zmierňovať reumatické bolesti.
- Okrem toho sa jej pripisuje močopudný účinok. Odporúča sa ľuďom s dnou, pretože znižuje hromadenie kyseliny močovej v tkanivách.
Recept na šalát z bielej reďkovky
Ingrediencie:
- 1 biela reďkovka
- 2 mrkvy
- 1 jablko
- hrsť sézamových semienok
- 2 PL prírodného jogurtu
- 1 PL majonézy
- korenie – soľ a korenie podľa potreby.
Príprava:
- Na začiatku ošúpeme a nastrúhame reďkovku, mrkvu a jablko.
- Na panvici opražíme sézamové semienka a pridajte ich k zelenine.
- Potom si pripravte šalátový dresing – zmiešajte prírodný jogurt s majonézou a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Zálievku nalejte na zeleninu a premiešajte.
- Nakoniec šalát ozdobte napríklad petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Výborne sa hodí k akémukoľvek jedlu na večeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoláda ako súčasť hlavného chodu? Objavte recept, ktorý zmení váš prístup k nej
Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.