28.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz).
Blížia sa sviatky a s nimi aj množstvo jedál, ktoré vyžadujú uvarené vajíčka. Šúpanie vajec však často spôsobuje frustráciu a zbytočnú stratu času. Odborníci odhaľujú overené triky, vďaka ktorým odstránite škrupinu za pár sekúnd a bez poškodenia vajíčka.

Foto: shutterstock/schankz
Už čoskoro budú naše stoly plné veľkonočných dobrôt, medzi ktorými vajíčka zohrávajú hlavnú úlohu. Žiaľ, mnohé chutné pokrmy vyžadujú natvrdo uvarené vajcia, ktoré treba najprv ošúpať. Tento zdanlivo jednoduchý úkon sa však často mení na zdĺhavý boj so škrupinou. Našťastie existujú spôsoby, ako sa zbaviť škrupiny expresne rýchlo a bez akýchkoľvek problémov.
Prečo sa vajcia tak ťažko šúpu? Vedci odhalili prekvapivý dôvod
Čím čerstvejšie vajce, tým viac problémov so šúpaním – to vie každá gazdiná. Ťažkosti pri šúpaní vajec natvrdo vyplývajú z ich kyslosti. Čerstvo znesené vajcia majú nižšie pH, teda sú kyslejšie. Pod škrupinou vajca sa nachádza blana, ktorej jednou z hlavných zložiek je keratín. Kyslé prostredie ju posilňuje, čím sa v čerstvom vajci viaže s bielkom a ťažšie sa oddeľuje.
S postupom času sa však zo škrupiny uvoľňuje oxid uhličitý, pH stúpa a vajce sa stáva zásaditejším. Preto vajcia kúpené v obchode zvyčajne nespôsobujú problémy pri šúpaní – v čase nákupu majú už 7-9 dní, vďaka čomu sú väzby keratínu slabšie a škrupina ľahšie odchádza.
Problém nastáva najmä pri dedinských, čerstvých vajciach. Vďaka niekoľkým trikom však môžeme dosiahnuť, že aj tieto sa budú ľahko šúpať.
Tajomstvo dokonalého varenia: Ako pripraviť vajcia pre ľahké šúpanie
Získanie ideálnych vajec natvrdo je veľmi jednoduché, ak budeme pamätať na niekoľko zásad. Predovšetkým pred varením ich treba vybrať z chladničky v dostatočnom predstihu. Studené vajcia vhodené do horúcej vody okamžite popraskajú. Z tohto dôvodu by mali mať izbovú teplotu. Ak na to zabudneme, môžeme ich zohriať polievaním teplou vodou.
Aby sme mali istotu, že sa vajcia budú ľahšie šúpať, je dobré venovať pozornosť už procesu varenia. Do vody, v ktorej ich varíme, odporúčame pridať lyžicu soli, sódy bikarbóny alebo liehu. Tieto prísady menia hustotu vody a vplývajú na štruktúru škrupiny. Navyše zabezpečia, že aj keď vajce vhodené do vody praskne, nevytečie z neho bielok.
Vajcia stačí vhodiť do vody s vybranou prísadou a potom ich uvariť ako zvyčajne. Po niekoľkých minútach ich sceďte a zalejte studenou vodou, aby ste ich zakalili. Potom už zostáva len šúpanie – a na to existuje niekoľko šikovných spôsobov.

Foto: shutterstock/schankz
Ako ošúpať vajce za 3 sekundy? Spoznajte overený trik, ktorý funguje vždy
Zvyčajne vajcia poklepeme a potom začneme odstraňovať škrupinu. Existujú však rýchlejšie spôsoby. Dôkladne poklepané vajcia môžete vložiť do veľkého pohára naplneného do polovice studenou vodou. Potom s ním silno potraste. Už po niekoľkých sekundách sa škrupina začne sama oddeľovať od vajec. Stačí ich vybrať, očistiť od zvyškov škrupiny a opláchnuť vodou. Sú pripravené na konzumáciu alebo ďalšie spracovanie.
Iným spôsobom je použitie lyžičky. Vajce dôkladne poklepte a potom vsuňte lyžičku pod škrupinu. Presúvaním príboru po povrchu vajca sa vám podarí dokonale oddeliť povlak a tešiť sa z pekne ošúpaného a nepoškodeného vajca.
Dodržiavaním týchto jednoduchých rád ušetríte čas a nervy pri príprave veľkonočných pokrmov. Vaše vajíčka budú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad, bez nepekných zárezov a odlúpnutých kúskov bielka. Vyskúšajte tieto triky a presvedčte sa sami – šúpanie vajec už nikdy nebude problém!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžu sa vajíčka zmraziť? Jedna chyba môže viesť k otrave
Vajcia už pri varení nepraskajú. Do vody pridám jednu vec a problém je vyriešený
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.