28.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pixbull).
Keď idem niekam na dovolenku, ochutnávka miestnej kuchyne je pre mňa dôležitou súčasťou cesty. O to viac som sa tešila na Rakúsko, v ktorom som nikdy nebola, ale o ktorého kuchyni som vedela, že má čo ponúknuť. A nemýlila som sa. Polievka, ktorú som tam jedla, mi ukradla srdce.

Spomínaná polievka je palacinková polievka, v nemčine frittatensuppe. Stala sa populárnou nielen v Nemecku, ale aj v Rakúsku, Švajčiarsku, Taliansku a Francúzsku. Na jedálnych lístkoch reštaurácií ju nájdete buď pod týmto názvom, alebo ako rindsuppe mit frittaten, teda hovädziu polievku s palacinkami.
Vývar je veľmi podobný nášmu vývaru a môže byť buď hovädzí a zeleninový, alebo úplne vegetariánsky. Hitom však nie je samotná tekutina, ale to, s čím sa polievka podáva. Ide totiž o suché placky nakrájané na pásiky. Vďaka nim frittatensuppe výborne chutí a je veľmi sýta.
Túto polievku som prvýkrát ochutnala počas pobytu v rakúskych Alpách a musím priznať, že som nečakala, že mi bude tak chutiť. Spätne dokonca ľutujem, že som si neobjednal druhú porciu. Našťastie, palacinkovú polievku si môžete ľahko pripraviť sami doma a som si istý, že túto možnosť čoskoro využijem. Niečo mi hovorí, že vývar už nebudem podávať inak ako s kúskami palaciniek.
Palacinková polievka z Rakúska. Ako pripraviť frittatensuppe?
Prísady:
- 120 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- štipka soli
- olej na vyprážanie palaciniek.
- vývar podľa vlastného výberu
- zväzok pažítky
- petržlenová vňať
Spôsob prípravy:
- Začneme smažením palaciniek. Vo veľkej miske zmiešame múku, mlieko a soľ.
- Keď sa ingrediencie spoja a už v nich nie sú žiadne hrudky, pridáme vajcia a opäť premiešame.
- Na panvicu nalejeme trochu oleja, zohrejeme a štandardným spôsobom smažíme palacinky do zhnednutia.
- Po vychladnutí ich zrolujte do valčekov a nakrájajte na tenké plátky. Po vyvaľkaní sa vytvoria pásiky.
- Uvaríme vývar. Vývar dochuťte podľa potreby a podávajte s plackami nakrájanými na pásiky a posypanými nasekanou pažítkou a prípadne petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takýto vývar ste ešte nemali. Stačí len trochu, aby získal výnimočnú arómu.
Fit tiramisu, ktoré pripravíte za 10 minút. Veľa bielkovín a žiadny cukor
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.