29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria Hodos).
Rýchly obed alebo večera na akúkoľvek príležitosť? Samozrejme, palacinky. Hoci je recept jednoduchý a už roky nemenný, cesto nie vždy vyjde podľa vašich predstáv. Keď sa palacinky na panvici trhajú, pridávam do cesta jednu prísadu. Vďaka nej sú palacinky pružné a rozplývajú sa v ústach.

Foto: shutterstock/Viktoria Hodos
Toto jedlo sa hodí na každú príležitosť. Palacinky sa dajú jesť na raňajky, obed alebo večeru a náplň sa dá kombinovať na mnoho spôsobov. Najväčší problém je však so samotným cestom. Hoci sú veľmi jednoduché na prípravu, pri ich vyprážaní môžete byť nepríjemne prekvapení. Čo môžete urobiť, aby palacinky na panvici nepraskali? Ja pridávam túto jednu prísadu.
Prísady na palacinky. Čo pridať do cesta, aby bolo ľahké a netrhalo sa?
Klasický recept na palacinky je univerzálny a už roky sa nemení. Tajomstvo spočíva predovšetkým v pomeroch. Tie určujú konzistenciu cesta a to, či sa počas vyprážania nerozpadne. Aby bolo cesto ľahké a pružné, namiesto oleja pridávam maslo. Vďaka tomu zostanú palacinky pevné a pri vyprážaní sa neprilepia na panvicu. Ako presne vyzerá celý recept.
Potrebujeme tieto ingrediencie:
- plný hrnček hladkej múky
- tri vajcia
- 250 mililitrov mlieka
- pohár perlivej vody
- päť lyžíc rozpusteného masla
- štipka soli
Ako pripraviť palacinky? Návod krok za krokom
Palacinky podľa uvedeného receptu sa pripravujú veľmi jednoducho. Vďaka obsahu masla nemusíte panvicu príliš mastiť.
- Na začiatok preosejte múku do veľkej misy.
- Pridajte vajcia, mlieko, soľ a perlivú vodu. Dôkladne premiešajte, aby v cestíčku nezostali žiadne hrudky múky. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac perlivej vody a ak je príliš riedka, pridajte viac múky.
- Medzitým rozpustite štyri lyžice masla na panvici. Nechajte ho vychladnúť a za stáleho miešania ho pridajte do palacinkovej zmesi. Piatu polievkovú lyžicu si nechajte na vyprážanie.
- Keď je cesto hotové, panvicu dôkladne rozohrejte. Potom v nej rozpustite trochu masla, ale len malé množstvo, aby v panvici neplávalo.
- Do panvice nalejte časť cesta a rýchlo ho rozotrite tak, aby dôkladne pokrylo celý povrch panvice.
- Smažte asi dve alebo tri minúty, potom palacinku obráťte a smažte ďalšie dve minúty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, ktoré sú neskutočne jemné a sladké? Otvorte vrecúško a nasypte tento prášok
Recept na sušienky, po ktorých zmäknú srdcia. Božsky chrumkavé a všetky prísady máte po ruke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.