29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarTa)
Cesnak je už po stáročia cenený nielen v kuchyni, ale aj v medicíne. Starí Egypťania ho používali ako korenie a liek a moderná veda potvrdzuje jeho výhody: pravidelná konzumácia môže znížiť krvný tlak a posilniť imunitu vďaka zlúčeninám, ako je alicín. Čo však robiť, keď cesnak začne klíčiť? Ukazuje sa, že to nie je dôvod na jeho vyhodenie – naopak, môže byť ešte zdravší.

Foto: shutterstock/BarTa
Cesnak klíči, keď sú jeho hľuzy vystavené vysokým teplotám, nadmernej vlhkosti alebo svetlu. V takom prípade sa aktivujú prirodzené mechanizmy pokoja a z hľuzy začnú vyrastať zelené výhonky. Ide o úplne prirodzený proces – cesnak sa „prebudí“, keď nastanú priaznivé podmienky pre jeho rast.
Môžete jesť klíčiaci cesnak?
Zelené výhonky cesnaku často vzbudzujú obavy, ale vedecký výskum tieto pochybnosti rozptýlil. Výskumníci z Kyungpook University zistili, že cesnak naklíčený počas piatich dní má viac polyfenolov – antioxidantov, ktoré nás chránia pred starnutím a chorobami – ako čerstvá verzia. V Ázii, najmä v Číne a Kórei, sa takýto cesnak už roky považuje za pochúťku s intenzívnou vôňou.

Foto: shutterstock/Arian_am13
Pečená pasta z naklíčeného cesnaku – recept krok za krokom
Jedným z najzaujímavejších nápadov je príprava krémovej pasty z pečeného cesnaku. Takáto pasta nielen skvele chutí, ale je vhodná na mnoho spôsobov – od nátierky na čerstvý chlieb až po prísadu do omáčok, ktorá dokáže premeniť obyčajné cestoviny.
Ingrediencie:
- 5 cibuliek naklíčeného cesnaku,
- 3 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy,
- soľ podľa chuti,
- štipka čerstvo mletého korenia.
Príprava:
Predhrejte rúru na 200 °C. Odrežte vrcholky cesnakových cibuliek, pokvapkajte ich olivovým olejom, zabaľte do alobalu a pečte približne 40 minút. Cesnak bude mäkký a krémový a jeho štipľavá chuť sa zmierni. po vychladnutí strúčiky cesnaku jemne vytlačte do misky. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko rozmixujte na hladkú krémovú pastu. hotovú pastu môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až týždeň. Výborne sa hodí ako príloha k chlebu, cestovinám alebo ako základ omáčok.

Foto: shutterstock/Radu Sebastian
Táto jednoduchá, ale účinná pasta nielenže dodá vašim pokrmom jedinečnú chuť, ale tiež obohatí vašu stravu o prírodné antioxidanty. Vaše raňajkové toasty získajú novú, intenzívnu chuť – celá rodina bude nadšená. V recepte na pastu z pečeného naklíčeného cesnaku je kľúčovou zložkou olivový olej, odporúčame v extra panenskej kvalite. Takýto olej má výraznú ovocnú chuť s jemným korením, ktoré zvýrazňuje prirodzenú sladkosť pečeného cesnaku, dosiahnutú procesom karamelizácie počas praženia.
Ako používať pastu z pečeného naklíčeného cesnaku?
Keď ste si pripravili pastu z pečeného cesnaku, môžete experimentovať s prídavkami. Pridajte čerstvé bylinky – bazalku alebo petržlenovú vňať -, aby ste jej dodali ešte výraznejšiu chuť. Ak máte chuť na štipku pikantnosti, nezaškodí ani štipka chilli papričiek. Nezabudnite však, že každá zmena ovplyvňuje výslednú chuť, preto je dobré začať s malými dávkami a postupne pridávať ďalšie prísady.

Foto: shutterstock/MaraZe
V indickej kuchyni sa používa technika praženia cesnaku na ghí – prepustenom masle s výraznou, mierne orieškovou chuťou. Tento proces spočíva v pečení celých hláv cesnaku, často v rúre alebo na panvici, pri teplote, ktorá umožní strúčikom zmäknúť a vytvoriť jemnú, sladkú chuť. Po opečení sa cesnak rozdrví na pastu a podáva sa s naanom – tradičným kvasnicovým chlebom pečeným v peci tandoor. Na obohatenie chuti sa často pridáva korenie, napríklad rasca alebo koriander.
Pražená cesnaková pasta sa môže použiť ako nátierka na ražný alebo pšeničný chlieb v kombinácii s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ďalšou možnosťou je pridať pastu do cestovinových jedál, ako sú špagety alebo tagliatelle, pričom v kombinácii s parmezánom môžete dosiahnuť efekt podobný klasickým talianskym receptom. Pasta je tiež základnou zložkou omáčok alebo dipov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.