29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell).
Ragu alla Bolognese je pravdepodobne najobľúbenejšia omáčka na svete a je najznámejšia vďaka špagetám bolognese, ale možno ju úspešne použiť aj pri príprave lasagní. A hoci existuje veľa receptov na Ragu alla Bolognese, oplatí sa držať sa klasiky, priamo z talianskej Bologne.

Foto: shutterstock/Candice Bell
Z čoho sa skladá originálne Ragu alla Bolognese?
Ak chcete ochutnať túto lahodnú omáčku, siahnite po niekoľkých základných surovinách a zistíte, že už nikdy nebudete kupovať „hotovú“. Je to úplne iná chuť, ktorú si zamilujete.
Ak si chcete vychutnať dokonalú bolonézsku omáčku, musíte dbať na niekoľko vecí.
- V prvom rade hľadajte v obchode pancettu alebo taliansku slaninu, ktorá dodá pokrmu brilantnú vôňu a chuť. Nájdete ju na väčšine obľúbených trhov. Takúto slaninu Taliani nepridávajú vždy, ale určite sa oplatí, aby bola súčasťou omáčky.
- Ďalším bodom je výber cestovín. V Taliansku sa bolonská omáčka podáva so špagetovými cestovinami, ale to platí pre typické turistické reštaurácie. Taliani vo svojich domácnostiach používajú kvalitné cestoviny pappardelle a tagliatelle.
- Výslednú chuť výrazne ovplyvňuje aj to, aké paradajky použijete. Môžete si pokojne kúpiť konzervované paradajky, ale hľadajte paradajky, ktoré sa vyhrievajú na talianskom slnku, a najlepšie pelati, ktoré sú o niečo sladšie.
- A samozrejme mäso – malo by byť tiež kvalitné a musí byť hovädzie a bravčové. Je lepšie nájsť si v obchode pekné kusy mäsa a požiadať personál, aby ich pomlel, alebo si ich pomlieť doma, než si do košíka vkladať vopred pomleté balené mäso.
- Zamatovú konzistenciu nášmu Ragu alla Bolognese dodá mlieko. Možno si myslíte, že táto ingrediencia sa k ostatným nehodí, ale buďte si istí – vaše chuťové bunky vám za ňu poďakujú. Dajte sa do práce!
Ragu alla Bolognese – prísady
- Slanina – 50 g pancetty alebo inej kvalitnej slaniny
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 150 g mletého bravčového mäsa
- 2 vetvičky zeleru
- 1 cibuľa
- 1 a pol mrkvy
- pohár suchého bieleho vína
- pohár mlieka
- 800 g paradajkovej passaty alebo 3 konzervy paradajok – najlepšie pelati
- 1 polievková lyžica kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku (nepovinné)
- 1 bobkový list
- korenie
- soľ
- cestoviny pappardelle alebo tagliatelle
- strúhaný syr parmigiano reggiano
- olej
Ragu alla Bolognese – recept
- Začneme prípravou soffritta, zeleniny, ktorá sa musí pridať do omáčky. Mrkvu a zeler ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu tiež nakrájame nadrobno. V hrnci alebo na vysokej panvici zohrejeme trochu olivového oleja a zeleninu na ňom orestujeme. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú pancettu. Všetko opečieme a pravidelne miešame.
- Mäso pridáme k zelenine, ochutíme štipkou soli a opečieme na miernom ohni. Smažte, kým sa voda a šťava z mäsa nezredukujú. Pridajte víno, premiešajte a varte, kým sa z vína neodparia „percentá“ a kým sa celok mierne nezredukuje.
- Teraz je čas pridať mlieko, ktoré dodá nášmu jedlu zamatový nádych. Mlieko môžeme pridať v tejto fáze alebo na samom konci varenia, približne 10 minút pred podávaním. Keď mlieko zovrie a zredukuje sa, pridáme paradajky a bobkový list. Prípadne môžeme pridať aj lyžicu kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku. Pridáme pohár vody. Premiešame.
- Znížte výkon horáka na nízky a omáčku varte 5-6 hodín. Omáčka sa časom začne redukovať, preto môžete občas pridať trochu vody. Nezabudnite obsah hrnca premiešať približne raz za hodinu. Omáčka nesmie príliš intenzívne vrieť, len „bublať“. Na konci varenia skontrolujte, či je potrebné pridať soľ. Oplatí sa pridať aj trochu mletého korenia.
- Cestoviny uvarte al dente a do vody pridajte lyžičku soli. Cestoviny preložte do druhej panvice, prilejte trochu vody z cestovín a pridajte omáčku. Celú zmes dôkladne premiešajte v panvici nastavenej na slabý horák a minútu zohrievajte. Preložte na tanier a posypte parmigiano reggiano. Buon appetito!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravujete plnenú kapustu? Nezabudnite ich pridať do ryže a chuť poteší každého.
Takýto vývar ste ešte nemali. Stačí len trochu, aby získal výnimočnú arómu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.