29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sham Clicks).
Zdravá strava nemusí byť nudná. Stojí za to zaradiť do nej suroviny, ktoré sú nielen bohaté na živiny, ale majú aj zaujímavú chuť. Vďaka tomu sa stanú chutným občerstvením. Jedným zo zaujímavých produktov je dulse. Ide o červenú riasu, ktorá môže smelo nahradiť chrumky a je skvelým zvýrazňovačom chuti mnohých jedál. Zistite, prečo by ste ich mali jesť. A ako ich zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Sham Clicks
Červené riasy z Atlantického oceánu alebo dulse sú v zahraničí veľmi obľúbené. Už stovky rokov sa používajú v kuchyniach v Kanade, na Islande alebo v Írsku. Na Slovensku sa žiaľ zatiaľ nepoužívajú tak často. To by sa malo zmeniť, pretože sú nielen veľmi zdravé, ale aj mimoriadne chutné. Povieme vám, ako dulse pôsobí na organizmus a s čím ich jesť.
Čo je dulse? Je to produkt, ktorý sa oplatí spoznať
Dulse je červená riasa, ktorá rastie vo vodách severného Atlantiku a severného Pacifiku.
- Okrem iného je cenené pre svoju sladko-slanú chuť a mäkkú, ale chrumkavú štruktúru. Je preto chutným občerstvením, ale môžu byť aj súčasťou mnohých rôznych jedál.
Dulse sa vyznačuje aj bohatstvom živín. Vďaka tomu majú tieto riasy mnoho cenných vlastností. Nie sú preto len kulinárskou zaujímavosťou, ale aj produktom, ktorý sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička. Nebude to ťažké, pretože dulse vďaka svojej chuti dobre funguje ako alternatíva mnohých korenín. Môže obohatiť chuť polievok, šalátov a rôznych jedál.
Prečo jesť dulse? Má mnoho cenných vlastností
Dulse sú skutočným pokladom pre naše zdravie, pretože majú mimoriadne bohaté nutričné zloženie.
- Okrem iného obsahujú pre organizmus dôležité minerály, ako sú horčík, draslík, vápnik a jód.
- Podporujú činnosť srdca, štítnej žľazy a podporujú nervový systém.
- Navyše sú dulse bohaté na bielkoviny, takže je výborným doplnkom tejto živiny.
- Okrem toho červené riasy obsahujú vitamíny A a B12, ktoré podporujú zrak, pokožku a nervový systém.
- Obsahujú antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály.
- Dulse sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a stará sa o stav našich čriev.
- Tieto chutné riasy sú tiež prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré prospievajú činnosti mozgu a srdca.
- Navyše majú nízky glykemický index, takže sú vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Ako používať dulse v kuchyni? Takto ju zaradíte do svojho jedálnička
Dulse sa vďaka svojej výraznej sladko-slanej chuti hodí do mnohých jedál.
- Sušené a mleté riasy môžete použiť na dochutenie polievok, pečenej zeleniny, mäsa alebo šalátov.
- Vhodné sú najmä do jedál, ktorých základom sú ryby.
- Ďalším spôsobom, ako zaviesť tento cenný produkt do svojho jedálnička, je pečenie dulse. Je to dobrá alternatíva k čipsom. Stačí, ak riasy pokvapkáte olivovým olejom a upečiete.
- Výborné sú aj čerstvé alebo namočené listy pridané do sendvičov alebo šalátov.
- Dobrý nápad je tiež pridať malé množstvo dulse do smoothie alebo džúsu. Nápoj sa tak obohatí o minerálne látky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Podporuje srdce a kosti, no pridávame ho v nesprávnom čase pri varení. Strácame veľa
Vedci súhlasia. Tento produkt je skvelý spôsob, ako schudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.