30.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chomplearn).
Chudnutie si vyžaduje nielen trpezlivosť, odhodlanie a obete, ale aj vedomosti. Nestačí len obmedziť množstvo konzumovaného jedla, dôležité je zamerať sa na potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť požadovaný efekt. Ktoré to sú? Poradíme vám.

Foto: shutterstock/chomplearn
Keď sa snažíme schudnúť, automaticky si myslíme, že musíme jesť menej. Avšak nejde len o množstvo, ale aj o spôsob a kvalitu stravy.
Len správne vyvážená diéta nám umožní zachovať si energiu a zároveň sa zbaviť nadbytočných kilogramov. Je preto dôležité vedieť, ako jednotlivé potraviny ovplyvňujú naše telo.
Čo jesť na chudnutie – bielkoviny
Bielkoviny zostávajú v žalúdku dlhšie, čo znamená, že hlad sa dostaví neskôr. Navyše ich trávenie vyžaduje vyšší energetický výdaj ako pri sacharidoch či tukoch. Zvýšenie denného príjmu bielkovín o 25 – 30 % môže zvýšiť energetický výdaj približne o 100 kcal.
Okrem toho vyšší príjem bielkovín znižuje myšlienky na jedlo až o 60 % a obmedzuje večerné prejedanie. Len pridaním bielkovín do stravy môžeme denne prijať o 400 kcal menej. Medzi najlepšie zdroje bielkovín patrí kuracie a morčacie mäso, hovädzia sviečkovica, bravčová panenka, ale aj ryby, vajcia a tvaroh.

Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova
Čo jesť, aby sme schudli – strukoviny a zelenina
Pri redukcii váhy sú dôležité aj strukoviny a zelenina. Strukoviny, vďaka kombinácii bielkovín a vlákniny, zvyšujú pocit sýtosti, čím pomáhajú znížiť chuť do jedla. Odporúča sa pravidelná konzumácia fazule, šošovice a hrachu.
Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje veľa vody a vlákniny, vďaka čomu zasýti na dlhší čas. Navyše má nízky obsah kalórií, takže ju môžeme jesť bez obmedzení. Najlepšie druhy zeleniny na chudnutie sú artičoky, cvikla, zelený hrášok, mrkva, brokolica, kapusta, karfiol a špargľa.

Foto: shutterstock/alicja neumiler
Čo jesť, aby sme schudli – ovocie
Ovocie obsahuje veľa jednoduchých cukrov, preto nie je ideálnym spojencom pri chudnutí. To však neznamená, že by sme ho mali úplne vyradiť. Odporúča sa konzumovať jednu porciu denne a zamerať sa na druhy s vysokým obsahom vlákniny, ako sú maliny, černice, jahody, višne, brusnice a čučoriedky.
Grapefruit má navyše priaznivý vplyv na metabolizmus. Ak zjeme polovicu grapefruitu približne 30 minút pred hlavným jedlom, môžeme pocítiť skôr pocit sýtosti a prijať menej kalórií.

Foto: shutterstock/BLACKDAY
Čo jesť na chudnutie z brucha – zdravé tuky
Túžba zbaviť sa telesného tuku neznamená, že by sme ho mali úplne vylúčiť z jedálnička. Tuky nám dodávajú energiu a ich nedostatok by viedol k zvýšenému príjmu jedla, čo by mohlo zničiť naše snahy o chudnutie.
Na doplnenie potrebných kalórií a predĺženie pocitu sýtosti je vhodné konzumovať olivový olej, maslo ghee, ľanový olej, kokosový olej a orechy. Taktiež sa odporúča jesť tučné ryby a avokádo.
Kokosový olej podporuje spaľovanie tukov a pomáha najmä pri odbúravaní tuku z brucha. Kyseliny v ňom obsiahnuté redukujú ukladanie tuku v oblasti vnútorných orgánov.
Ďalším prírodným pomocníkom pri chudnutí je jablčný ocot. Znižuje výkyvy hladiny cukru v krvi a príjem 15 – 30 ml denne môže znížiť kalorický príjem až o 300 kcal. Pravidelnou konzumáciou môžeme za 12 týždňov schudnúť približne 1,7 kg.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna z najstarších druhov zeleniny na svete. Odstraňuje toxíny a chráni črevá
Môže šupka z paradajok naozaj škodiť? „Buďte opatrní, lebo sa vám prilepí na žalúdok“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.