1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/shurkin_son).
Výber nesprávneho jedla na raňajky môže pokaziť našu produktivitu počas celého dňa, varuje Dr. Daniel G. Amen, americký neurológ a psychiater. Ako vysvetľuje, oslíky plné jednoduchých cukrov, ako sú sladké ovsené vločky alebo obľúbené raňajkové cereálie, môžu dramaticky znížiť energiu už po niekoľkých desiatkach minút.

Foto: shutterstock/shurkin_son
Neurológ Dr. Daniel G. Amen vo svojom videu na YouTube vysvetľuje, že pravidelná konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom na raňajky, ako je napríklad sladené pečivo, môže nielen znížiť kognitívne schopnosti, ale aj zvýšiť riziko depresie.
Vedecké analýzy navyše ukazujú, že strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a pridaných cukrov môže prispievať k zvýšenej miere úzkosti.
,,Ukazuje sa, že účinok prudkého nárastu hladiny cukru v krvi je pre funkciu mozgu katastrofálny. Pankreas zaregistruje prudký nárast a o 45 minút neskôr sa mozog zaoberá „hmlou“,“
– vysvetľuje odborník.
,,Výskum jasne ukazuje, že strava založená na spracovanom mäse, sladkých nápojoch a pridanom cukre je spojená so zvýšeným rizikom depresie,“
– dodáva odborník.
- Tým, ktorí sa chcú postarať o funkciu mozgu, odborníci odporúčajú vyberať si ingrediencie plné bielkovín, antioxidantov a zdravých tukov.
Strava bohatá na takéto potraviny podporuje postupné uvoľňovanie energie a podporuje najmä pamäť a kognitívne schopnosti.
Nápady na raňajky podporujúce mozog
- Ovsená kaša s čučoriedkami a orechmi: namiesto cukru zvoľte čučoriedky a mandle. Ide o vynikajúcu zmes podporujúcu pamäť.
- Miešané vajíčka so špenátom a avokádom: vajíčka poskytujú cholín, ktorý je pre mozog nevyhnutný. Zelená zelenina potom ďalej obohacuje toto jedlo o mikroživiny.
- Sendvič s celozrnným chlebom, lososom a avokádom: množstvo bielkovín a aj omega-3 zaručuje dlhotrvajúcu energiu.
- Smoothie z bobuľového ovocia, špenátu a orechov: ľahká ponuka plná vitamínov, ktorá je vhodná pre kognitívne funkcie.

Foto: shutterstock/RomarioIen
Pôžitok z konzumácie sladkých potravín môže byť krátkodobý, ale zdravotné následky môžu byť vážne.
- Podľa výskumov prudký nárast glukózy potom podporuje rozvoj inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a prispieva k zhoršeniu funkcie mozgu.
- Negatívne zmeny okrem iného ovplyvňujú aj pamäť alebo schopnosť riešiť problémy.
- Zvýšená hladina glukózy sa niekedy spája so zníženou konektivitou v mozgových sieťach zodpovedných za pamäť a aj reguláciu emócií.
Moderná veda čoraz viac poukazuje na potrebu kontroly hladiny cukru v strave. Najmä v záujme zdravia mozgu a celkovej pohody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do omáčky nepridávajte múku. Existuje lepší a zdravší patent
Fenomén podivného gélu v pohári. Jedia ho Bella Hadid a Kim Kardashian
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.