1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alaettin YILDIRIM)
Syr je v našej strave známy ako tučný a kalorický. Neoplatí sa však úplne sa ich vzdať, pretože sú nenahraditeľným zdrojom bielkovín a vápnika. Stačí pozorne čítať etikety a vyberať si výrobky s jednoduchým zložením. Talianska odborníčka na výživu Natalie Rizzo navrhuje, ktoré syry sú pre náš organizmus najhodnotnejšie a najzdravšie.

Foto: shutterstock/Alaettin YILDIRIM
Tvaroh
Talianska odborníčka na výživu považuje tvaroh za najzdravší syr, pretože má menej nasýtených tukov a viac bielkovín ako ostatné syry. Obsahuje aj cenné vitamíny a minerály: vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor a selén. Dôležité je, že sa dá kúpiť vo verzii so zníženým obsahom tuku a bez soli. Je to ideálny syr pre seniorov – posilňuje kosti a funkciu mozgu a nezaťažuje kardiovaskulárny systém.
Najzdravšie mäkké syry
Natalie Rizzo umiestnila na druhé miesto mäkké syry ako ricotta a gorgonzola. Obsahujú menej tuku a sodíka ako iné populárne syry a odporúčajú sa ľuďom, ktorí bojujú s artritídou a osteoporózou, ako aj s nedostatkom vitamínov skupiny B. Stojí za to vedieť, že gorgonzola obsahuje menej cholesterolu ako kuracie stehno. Ricotta má zasa nízky obsah kalórií a poskytuje veľa cenných bielkovín. Možno ju jesť pri diéte – zrýchli metabolizmus a posilní svaly. Je cennou zložkou stravy seniorov – podporuje fungovanie nervového systému a napomáha mineralizácii kostí a zubov.

Foto: shutterstock/AtlasStudio
Mozzarella
Na treťom mieste sa umiestnila obľúbená mozzarella. Vyrába sa z odstredeného kravského mlieka, takže obsahuje menej nasýtených tukov. Je bohatým zdrojom vápnika a bielkovín, ako aj vitamínov skupiny B. V obchodoch je k dispozícii mozzarella so zníženým obsahom sodíka. Výberom kvalitného výrobku (bez zbytočných prísad, ako sú zvýrazňovače chuti a konzervačné látky) zabezpečíte silu výživových hodnôt.
Syr Feta
Syr feta sa vyrába z kozieho a ovčieho mlieka, je veľmi výživný a obsahuje cenné vitamíny skupiny B a železo. To znižuje riziko anémie a podporuje mozgovú činnosť. Je tiež prospešný pre črevá a celý tráviaci systém, pretože je bohatým zdrojom probiotík. Pozor by si naň mali dávať len ľudia s hypertenziou a aterosklerózou – obsahuje veľa cholesterolu a sodíka.
Najzdravší syr na svete
Parmezán sa považuje za najzdravší syr na svete. Tento tvrdý syr sa vyznačuje nižším obsahom vody – je pevný, a preto sýty. Je bohatým zdrojom vápnika a bielkovín (porovnateľných s mäsom), ako aj cenného vitamínu A. Už malá porcia parmezánu posilňuje kosti a zuby. Pravidelné pridávanie tohto syra do jedál výrazne znižuje riziko osteoporózy. Dôležité je jesť ho v malých dávkach – obsahuje veľa sodíka, a preto môže prispievať k hypertenzii.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Syr Brie – vlastnosti a použitie v kuchyni. Ako sa líši od obľúbeného camembertu?
Je plný vitamínov a pomáha znižovať hladinu cukru. Tento syr je najlepšou voľbou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.