1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Nie je nič lepšie ako dusené mäso z hovädziny. Bohužiaľ, celú chuť pokrmu kazí iba jeho tvrdosť. Ako zabezpečiť, aby sa svojou jemnosťou a šťavnatosťou dokonale spojilo s pokrmom? Pozrite si najdôležitejšie pravidlá pri príprave hovädzieho mäsa a nakoniec získate dokonalý pokrm.

Foto: shutterstock/hlphoto
V slovenskej kuchyni sa často používa hovädzie mäso. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je železo alebo zinok. Predovšetkým však poteší svojou chuťou. Malo by byť jemné a šťavnaté, preto sa oplatí používať správnu techniku spracovania, vyprážania a dusenia tohto mäsa.
Čo môžete urobiť, aby bolo hovädzie mäso jemné a šťavnaté? Dôležitá je marináda
Hovädzie mäso by sa malo pred vyprážaním marinovať. Odporúča sa použiť marinádu na báze kyselín, napr. s vínom alebo octom. Vďaka týmto zložkám sa bielkoviny v tkanive rozložia, čo ovplyvní krehkosť mäsa.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Tu je zoznam ingrediencií:
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 čajová lyžička horčice
- bylinky – napríklad tymián, rozmarín
Na začiatku mäso potrite soľou a korením a potom ho obaľte v marináde. Umiestnite hovädzie mäso do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na celú noc.
Pred vyprážaním nezabudnite hovädzie mäso zbaviť prebytočnej marinády a osušte ho papierovou utierkou, aby sa na ňom vytvorila pekná karamelizovaná kôrka.
Ako správne vyprážať a dusiť hovädzie mäso? Najdôležitejšie pravidlá
- Hovädzie mäso smažte na masti alebo vyčistenom masle, ktoré zabezpečí, že nebude mastné, ale mäkké.
- Dôležitá je aj teplota vyprážania. Nesmie byť príliš horúca. Inak sa vonkajšia vrstva mäsa spáli a stred zostane tvrdý.
- Na začiatku osmažte marinované kúsky hovädzieho mäsa v hrnci s ťažkým dnom. Pridajte obľúbené korenie a zeleninu, napríklad cibuľu, cesnak, mrkvu a pór.
- Potom pristúpte k duseniu mäsa. Na tento účel ho zalejte vývarom, vínom alebo aj vodou. Ak ho budete dusiť na miernom ohni 2 až 3 hodiny, mäso zmäkne a absorbuje chuť z korenín a zeleniny.
- Počas tohto procesu odporúčame pridať aj citrónovú šťavu alebo balzamikový ocot, ktoré zvýraznia chuť pokrmu, dodajú mu miernu kyslosť a zjemnia mäso, čím sa stane ešte jemnejším a šťavnatejším.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do omáčky nepridávajte múku. Existuje lepší a zdravší patent
Balíte takto mäso pred pečením? Preto sa pečie nerovnomerne!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.