6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shadow Inspiration)
Málokedy sa stane, že po vyprážaní palaciniek niečo zostane. Je to taký čarovný pokrm, ktorý zmizne tak rýchlo, že je niekedy ťažké stíhať vyprážať ďalšie. Ak ich však z popudu urobíte priveľa alebo ak je rodine mimoriadne zle a nezje ich všetky, nechajte si ich na ďalší deň. Určite však nie na vrchu. Ako skladujete palacinky, aby sa nevysušili?

Foto: shutterstock/Shadow Inspiration
Myslím, že nepoznám jediného človeka, ktorý by nemal rád palacinky. Niekto môže nemať rád sladké, suché alebo len určitú náplň, ale s takým silným vyhlásením ako „nemám rád palacinky, žiadne“ som sa pravdepodobne ešte nestretol. Z tohto dôvodu zvyčajne zmiznú z taniera skôr, ako ich osoba, ktorá ich smaží, stihne všetky pripraviť (pokiaľ nie je osoba, ktorá ich smaží, a osoba, ktorá ich konzumuje, tá istá). Preto je nepravdepodobné, že by sa väčšina ľudí zaoberala otázkami skladovania vyprážaných palaciniek.
Ako skladujete palacinky? Najlepšie je jedno miesto
Palacinky sa najlepšie cítia v chladničke. Tam bude optimálna teplota okolo 4 stupňov Celzia. Nestačí ich však položiť na tanier a prikryť fóliou alebo iným tanierom. Najlepším riešením by bolo vložiť ich do tesne uzavretej nádoby. To nielenže zabráni ich vysušeniu, ale tiež zabráni tomu, aby prešli pachy iných potravín.

Foto: shutterstock/TanaCh
Predtým, ako palacinky vložíte do nádoby, však nezabudnite na jednu vec. Mali by byť úplne vychladnuté. Ich uzavretie, kým sú ešte teplé, spôsobí hromadenie vlhkosti, čo následne nepriaznivo ovplyvní ich štruktúru. Nadmerná vlhkosť tiež urýchľuje kazenie potravín. Palacinky v uzavretej nádobe môžete za správnych podmienok skladovať dva až tri dni.
Dajú sa palacinky zamraziť?
Určite. Rovnako ako pri skladovaní v chladničke by sa mali najprv nechať úplne vychladnúť. Potom každú palacinku oddeľte od druhej kúskom papiera na pečenie (aby sa nezlepili) a vložte ich do vrecka so zipsom. Pri zmrazovaní je dobré napísať na vrecko dátum.
Palacinky môžete takto skladovať približne dva mesiace. Najlepšie je palacinky rozmraziť v chladničke. Nezabudnite ich však vybrať z mrazničky dostatočne skoro. Potom ich môžete ohriať na štandardnej panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.