6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/pikselstock)
Je veľmi dôležité kontrolovať, čo sa nám dostáva na tanier. Niektoré zložky podporujú naše zdravie, zatiaľ čo iné majú na organizmus negatívny vplyv. A takto jeden populárny výrobok zvyšuje riziko demencie. Potvrdili to štúdie trvajúce až 43 rokov. Zistite, čomu sa vo svojom jedálnom lístku vyhnúť.

Foto: Shutterstock/pikselstock
Vedecký časopis Neurology uverejnil výsledky rozsiahlej štúdie o vzťahu medzi stravou a rizikom vzniku demencie. Počas 43 rokov sa analyzovali stravovacie návyky viac ako 130 000 ľudí, aby sa posúdilo, ako produkty, ktoré jedli, ovplyvnili funkciu ich mozgu. Zistilo sa, že jeden obľúbený výrobok prispieva k problémom s pamäťou. Je dostupný v každom obchode a veľa ľudí ho konzumuje každý deň.
Aké potraviny podporujú demenciu? Výsledky štúdie sú jednoznačné
Výskumníci a lekári sledovali stravovacie návyky 43 rokov a skúmali ľudí, ktorí mali na začiatku štúdie približne 49 rokov. Zo 133 771 obyvateľov USA bola u 11 173 diagnostikovaná demencia. Konzumovali spracované červené mäso o 13 % častejšie ako ostatní účastníci. Predpokladalo sa, že každý deň zjedli štvrtinu alebo viac z 85g porcie tohto výrobku. Naproti tomu tí, ktorí neochoreli, skonzumovali menej ako desatinu tejto porcie.

Foto: shutterstock/mark gusev
Vedci hodnotili kognitívne schopnosti účastníkov pomocou štandardizovaných testov a analýzou ich subjektívnych pocitov. Zistili, že tí, ktorí konzumovali väčšie množstvo spracovaného červeného mäsa, dosahovali horšie výsledky, najmä v pamäťových testoch. Proces úbytku kognitívnych schopností u nich postupoval rýchlejšie – každá denná porcia urýchlila tento efekt približne o 1,6 roka.
Výskumníci majú navyše podozrenie, že tento produkt podporuje zhoršenie pamäti prostredníctvom oxidu trimetylamínového, ktorý vzniká spolu s baktériami pri rozklade mäsa. Práve ten môže prispievať k zhoršovaniu kognitívnych funkcií. Dôvodom je okrem iného jeho vplyv na agregáciu amyloidu a tau – bielkovín, ktoré úzko súvisia so vznikom Alzheimerovej choroby. V tejto oblasti však bude potrebný ďalší výskum. Na nervové bunky negatívne pôsobia aj nasýtené tuky a soli, ktoré sú v spracovanom červenom mäse hojne zastúpené.

Foto: shutterstock/Robert Kneschke
Ktorými výrobkami sa oplatí nahradiť spracované červené mäso?
Spracované červené mäso zahŕňa výrobky z bravčového a hovädzieho mäsa, ako sú klobásy, slanina, saláma, mortadela, šunka, kotlety, steaky a mäsové omáčky, napríklad bolonské. Ak sa chceme vyhnúť demencii, mali by sme tieto výrobky obmedziť. Existuje však zoznam výrobkov, ktoré odďaľujú zhoršenie pamäti a zároveň sú zdrojom bielkovín. Preto sa oplatí nahradiť spracované červené mäso rybami, orechmi a strukovinami, t. j. hrachom, cícerom alebo tofu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šokujúce zistenie: Vzdelaní ľudia čelia rýchlejšiemu priebehu demencie!
Je to každodenný zvyk miliónov ľudí. Môže urýchliť demenciu. 10 hodín denne a riziko sa zvyšuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.