6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20)
Quinoa, známa aj ako „zlato Inkov“, sa čoraz častejšie dostáva do našej kuchyne. Posilňuje imunitu, podporuje činnosť srdca a poskytuje solídnu porciu bielkovín, a to je len začiatok jej možností. Aké sú vlastnosti quinoy? Zistite, prečo sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička.

Foto: shutterstock/Nungning20
Quinoa je na tanieri Juhoameričanov už tisícky rokov. V ríši Inkov ju považovali za posvätnú rastlinu – nazývali ju „matkou obilnín“ a verili, že stojí za silou bojovníkov a vytrvalosťou cestovateľov, ktorí prekonávajú cesty v Andách. Hoci mimo tohto regiónu zostávala po stáročia málo známa, dnes je na stoloch po celom svete. Quinoa má podobu malých okrúhlych semienok bielej, červenej alebo čiernej farby. Pri varení mierne napučia a uvoľnia jemné lupienky. Vďaka svojej jemne orieškovej chuti je vhodná do suchých aj sladkých jedál.
Aké sú výhody konzumácie quinoy? Siahnite po nej pre svoje zdravie
Ako sa môžeme dočítať na portáli dietetycy.org.pl, quinoa je skutočným pokladom výživových hodnôt. Obsahuje súbor esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nedokáže samo vyrobiť. To z nej robí vynikajúci zdroj rastlinných bielkovín, obzvlášť cenný pre vegetariánov a vegánov. Quinoa však ponúka oveľa viac. Obsahuje významné množstvo horčíka, železa, zinku, vápnika a vitamínov skupiny B, ktoré podporujú nervový systém, posilňujú imunitu a zlepšujú stav vlasov a pokožky.
Vďaka obsahu antioxidantov má aj protizápalový účinok a spomaľuje proces starnutia. Zaujímavé je, že má nízky glykemický index, a preto nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. Jeho pravidelná konzumácia podporuje udržiavanie normálnej hladiny cholesterolu a krvného tlaku, a tým podporuje zdravie srdca. Vláknina, ktorú obsahuje, napomáha tráveniu a dodáva dlhý pocit sýtosti, čo ocenia tí, ktorí dbajú o svoju postavu.
Ako správne uvariť quinou? Takto vznikne chutná a výživná
Quinoa by sa mala konzumovať len varená. Surové zrná obsahujú zlúčeniny, ktoré nielenže dodávajú horkú pachuť, ale môžu tiež dráždiť tráviaci systém. Tepelná úprava ich neutralizuje a quinoa sa tak stáva bezpečnou a pre telo ľahšie stráviteľnou. Ako to urobiť správne?

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Príprava:
Najprv fazuľu dôkladne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou – najlepšie pomocou jemného sitka. Je to dôležitý krok, ktorý pomáha zbaviť sa saponínov a horkosti. Potom presuňte scedenú quinou do hrnca a zalejte ju vodou v pomere 1:2 (t. j. dve šálky vody na jednu šálku fazule). Ak plánujete suchú verziu, pridajte aj štipku soli. Všetko priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte hrniec a varte približne 12-15 minút, kým zrná úplne neabsorbujú tekutinu. Po uvarení odstráňte z ohňa a nechajte niekoľko minút zakryté, aby zrná získali správnu štruktúru. Hotová quinoa by mala byť mäkká, mierne pružná a s charakteristickými „chvostíkmi“.
Quinoa je v kuchyni skutočný chameleón. Výborne sa hodí ako základ šalátov, plniek a polievok, ale aj v duete so zeleninou alebo ako prísada do raňajkovej kaše. Môžete z nej pripraviť zdravý puding, müsli alebo dokonca hamburgery. Obmedzuje vás len vaša fantázia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Objavte tajomstvo dlhého života: Tieto potraviny vás udržia mladými!
Je dokonca zdravší ako ovsené vločky. Pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.