7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mironov Vladimir).
Zatiaľ čo v mnohých krajinách tvorí základ jedálnička, na Slovensku po ňom siahame len zriedka. Pritom kozie mäso ponúka nielen výnimočnú chuť, ale aj množstvo zdravotných benefitov. Prečo by ste mali prekonať predsudky a zaradiť ho do svojho jedálnička? Odborníci tvrdia, že ide o jednu z najzdravších alternatív červeného mäsa.

Foto: shutterstock.com/Mironov Vladimir
V slovenskej kuchyni dominuje kuracie, hovädzie a bravčové mäso. Občas si doprajeme kačacie, no králičie či jahňacie už výrazne menej. Existujú však aj ďalšie možnosti, ktoré vyvolávajú rozporuplné reakcie. Jednou z nich je kozie mäso – potravina, ktorá si v našich končinách stále hľadá svoje miesto. Je to však neprávom.
V roku 2024 zjedol priemerný Slovák približne 70-71 kg mäsa, pričom viac ako polovicu tvorilo bravčové a významný, rastúci podiel hydina. Hovädzie mäso sa konzumovalo v nízkom množstve s klesajúcim trendom.
Nepoznané superpotravinové mäso, ktoré vás prekvapí
Podľa prieskumov priemerný Slovák skonzumuje ročne viac ako 70 kilogramov mäsa, pričom takmer polovicu tvorí bravčové a štvrtinu hydina. Hovädzie mäso jeme len príležitostne. Väčšina z nás konzumuje mäso viac ako raz týždenne a pri výbere sa riadime najmä cenou a jednoduchosťou prípravy. A čo kozie mäso? Kým v niektorých krajinách tvorí základ stravy, u nás sa stále teší len minimálnej popularite.
Kozie mäso je predovšetkým vynikajúcim zdrojom bielkovín, pričom obsahuje menej tuku než hovädzie či bravčové. Práve preto ho odborníci považujú za jedno z najchudších červených mäs vôbec. Navyše obsahuje množstvo živín a minerálov ako železo, draslík a zinok, a relatívne málo cholesterolu. Vďaka tomu môže byť skvelou alternatívou nielen pre ľudí, ktorí dbajú na svoju líniu, ale aj pre tých, ktorí trpia srdcovými ochoreniami.
Tajné zdravotné benefity, o ktorých ste netušili
To však nie sú všetky výhody, ktoré konzumácia kozieho mäsa prináša. Vysoký obsah železa podporuje tvorbu červených krviniek a pomáha predchádzať anémii. Má tiež protizápalové účinky a pozitívne vplýva na mozog vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín.
Kozie mäso je tiež ľahšie stráviteľné než iné druhy červeného mäsa, čo ocenia najmä ľudia s citlivým trávením. Obsahuje tiež menej purínov než iné druhy mäsa, čo z neho robí vhodnejšiu voľbu pre ľudí trpiacich dnou.

Foto: shutterstock.com/Yessi Frenda
Ako pripraviť kozie mäso, aby vás očarilo svojou chuťou
Obavy spojené s kozím mäsom sú rôzne, pričom najväčšia sa týka chuti a zastaraného presvedčenia, že ide o mäso nižšej kvality. Nehovoriac o tom, že niekedy je ťažké prejsť na úplne nový druh mäsa len preto, že je… neznámy. Pritom správne pripravené kozie mäso môže byť naozaj chutné.
Najlepšie je dusiť ho alebo piecť, aby nestratilo na šťavnatosti, čo býva pri chudšom mäse problematické. Výborne sa bude hodiť k výraznejšej omáčke či marináde, vo forme gulášu alebo ragú.
Po správnom okoreňovaní dokonca môžete najprv mäso grilovať, pretože takto zvýrazníte jeho chuť. Možností máte naozaj veľa, avšak dôležité je, aby ste sa najskôr rozhodli len pre mäso z overeného a spoľahlivého zdroja, následne si tak zaistíte, že získate mäso dobrej kvality.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť hovädzie mäso, aby bolo jemné a šťavnaté? Stačí použiť tento recept
Podávali mi to na svadbe. Nikdy v živote som nemala také jemné hovädzie mäso. Viem, ako ho pripraviť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.